OMS a avertizat cu privire la răspândirea gripei aviare, care prezintă o rată de mortalitate extrem de mare la oameni
O epidemie pornită în 2020 a dus la moartea sau uciderea a zeci de milioane de păsări domestice. Recent, răspândirea virusului printre mai multe specii de mamifere, inclusiv bovinele domestice din SUA, a crescut riscul de transmitere la oameni, a subliniat OMS.
Jeremy Farrar, cercetătorul-șef al agenției de sănătate a ONU, a declarat că această situație rămâne o preocupare enormă. În luna precedentă, vacile și caprele au fost adăugate la lista speciilor afectate, o dezvoltare surprinzătoare pentru experți, deoarece nu se credea că acestea sunt susceptibile la acest tip de gripă. Autoritățile americane au raportat recent că o persoană din Texas se recuperează după ce a fost expusă la vite de lapte, iar 16 turme din șase state au fost infectate aparent după expunerea la păsările sălbatice.
Farrar a descris varianta A(H5N1) drept o pandemie animală zoonotică globală, adăugând că principalul motiv de îngrijorare este evoluția virusului și capacitatea sa de a infecta oamenii și de a se transmite între ei. Până în prezent, nu există dovezi că H5N1 se transmite între oameni, dar rata mortalității în cazurile de infectare este extrem de mare, deoarece oamenii nu au imunitate naturală la virus.
Din 2003 până în 2024, au fost raportate 889 de cazuri și 463 de decese cauzate de H5N1 în 23 de țări, conform OMS, ceea ce ridică rata de mortalitate la 52%. Farrar a subliniat riscul crescut reprezentat de recentul caz de infectare în SUA și necesitatea monitorizării continue pentru a înțelege câte infecții umane apar.
El a evidențiat eforturile în curs pentru dezvoltarea de vaccinuri și terapii pentru H5N1 și a cerut asigurarea capacității autorităților sanitare de a diagnostica virusul, pentru a putea răspunde rapid în cazul transmiterii la oameni.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews