Poluarea și exploatarea excesivă a resurselor naturale împing Pământul dincolo de limitele sale de reziliență.
Schimbările climatice, defrișările, pierderea biodiversității, cantitatea de substanțe chimice sintetice (inclusiv materiale plastice), deficitul de apă dulce și echilibrul ciclului azotului sunt cele șase limite mari care au fost depășite, potrivit unui studiu realizat de o echipă internațională de 29 de oameni de știință.
Alte două – acidificarea oceanelor și concentrația de particule fine poluante prezente în atmosferă – sunt aproape de pragurile de alertă. Doar starea stratului de ozon se situează sub aceste limite, cu o marjă confortabilă.
Aceste „limite planetare”, definind pragurile cruciale ce nu ar trebui să fie depășite în nouă domenii pentru a asigura evoluția ecosistemelor într-o „zonă de funcționare sigură” pentru menținerea Pământului locuibil, au fost stabilite în 2009 de Centrul de Reziliență din Stockholm.
„Încă ne mişcăm în direcţia greşită (…) şi nimic nu indică faptul că vreuna dintre aceste limite – cu excepţia stratului de ozon, care se restabileşte lent după interzicerea clorofluorocarburilor – începe să evolueze în direcţia bună”, a declarat Johan Rockstrom, directorul Institutului Potsdam pentru Cercetarea Impactului Climatic (PIK).
„Acest lucru înseamnă că ne pierdem capacitatea de rezistenţă şi punem în pericol stabilitatea sistemului Pământului„, a adăugat cocreatorul acestui concept.
În ceea ce privește biodiversitatea, limita acceptabilă ar fi o rată de dispariție a speciilor de zece ori mai mare decât rata medie din ultimii 10 milioane de ani.
Însă în prezent, extincțiile se petrec de cel puțin o sută de ori mai rapid, adică de zece ori mai mult în raport cu pragul recomandat.
Referitor la schimbările climatice, limita adoptată este concentrația de CO2 din atmosferă, menținută aproape de 280 de părți per milion (ppm) timp de cel puțin 10.000 de ani înainte de revoluția industrială. În 2022, aceasta a ajuns la 417 ppm, mult peste limita de siguranță definită de studiu la 350 ppm.
Diferiți compuși chimici artificiali, precum microplastice, pesticide, deșeuri nucleare sau medicamente care poluează mediul înconjurător, au fost cuantificați pentru prima dată. Limita a fost și aici în mare măsură depășită. Studiul subliniază că depășirile diferitelor limite se amplifică reciproc, cu o legătură esențială între creșterea concentrației de CO2 și deteriorarea biosferei.
„După schimbările climatice, integritatea biosferei reprezintă al doilea pilon al planetei noastre”, a declarat Wolfgang Lucht, responsabil de analiza sistemelor Pământului în cadrul PIK. „În prezent o destabilizăm luând prea mult din biomasă, distrugând prea mult din habitat şi defrişând prea mult”, a adăugat el. Însă, în cazul cele nouă domenii, situaţia poate reveni sub pragurile de alertă, încurajează studiul. „Este pur şi simplu vorba despre stabilirea limitelor cantităţii de deşeuri pe care le aruncăm în mediul înconjurător şi a cantităţii de materii prime extrase”, a spus Richardson.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.