Cancelarul german Olaf Scholz a declarat vineri, la Berlin, că Germania, împreună cu Belgia, Danemarca și Norvegia, va oferi un ajutor militar în valoare de 1,4 miliarde de euro Ucrainei până la sfârșitul acestui an. Anunțul a fost făcut în cadrul turneului președintelui ucrainean Volodimir Zelenski prin Europa, unde acesta a discutat despre sprijinul continuu pentru Ucraina în fața invaziei ruse.

Zelenski s-a întâlnit cu Scholz, care a subliniat că, deși Germania reduce ajutorul destinat Ucrainei cu 50% începând din 2025, în prezent aceasta rămâne cel mai mare susținător al Kievului în Europa. Scholz a precizat că, în colaborare cu partenerii săi, va livra un pachet de ajutoare militare în valoare de aproximativ 1,4 miliarde de euro.

„Anul viitor vom continua să oferim Ucrainei o susținere militară importantă”, a adăugat Scholz, menționând că patru miliarde de euro au fost deja alocate ajutoarelor bilaterale directe în buget.

Zelenski a efectuat, începând de miercuri, o serie de vizite în Croația, Londra, Paris, Roma și Vatican, înainte de Berlin, cu scopul de a-și prezenta „planul victoriei”. În timpul întâlnirii cu Scholz, el a declarat că vrea ca Războiul din Ucraina să se încheie în 2025, dar a refuzat să discute despre posibilitatea unui armistițiu.

Această călătorie a lui Zelenski în Europa are loc cu mai puțin de o lună înainte de alegerile prezidențiale din Statele Unite, unde rezultatul este incert. Kievul îngrijorează că, în cazul unei victorii a lui Donald Trump, ar putea pierde sprijinul american esențial pentru continuarea luptei împotriva Rusiei. Pe teren, armata rusă continuă să câștige teren în fața trupelor ucrainene, care se confruntă cu lipsuri de personal și muniție.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews