Daniel Rizea, inspectorul șef al Inspectoratului Teritorial- ISCIR Brașov, de care aparține și Ploieștiul, a anunțat în cadrul dezbaterii pe tema sistării furnizării apei calde către ploieșteni că sistemul de termoficare este la pământ și a lăsat de înțeles că singura soluție este ca autoritățile să închirieze două cazane speciale.
”Din punct de vedere tehnic, despre asta trebuie vorbit, procesul de autorizare pentru cazanele 5 și 6 a fost pornit din luna mai, când ISCIR a dat verde, ca să spun așa, la programul de expertiză, numai că s-a oprit pentru că a existat o lipsă de finanțare a etapelor următoare.Pentru CAF 2, acolo unde vorbim de apa caldă livrată în municipiul Ploiești, există un memoriu acceptat de ISCIR pentru reparare. Nu știu din ce motive, probabil tot lipsă de finanțare, nu s-a început finanțarea. În momentul în care funcționează, funcționează. Că se poate opri într-o oră, cinci luni sau mai mult, nimeni nu știe, dar odată oprit s-a făcut mai mult rău. Adică trebuia oprit și reparat. Acum, să-i facem o probă de presiune și să-i dăm drumul să funcționeze, nimeni nu știe că poate funcționa și cât poate funcționa. Din punct de vedere al hârdiilor, CAF 2 e scadent până în luna decembrie. Este puțin aiurea să oprești un cazan, să faci o verificare în decembrie, când știm bine ce înseamnă ca temperatură. Din acest motiv am înțeles că s-a dorit repararea lui și am înțeles că verificarea de către CNCIR mai devreme de termul decembrie, tocmai ca să nu ne prindă iarna.
Eu cred că întâi trebuie soluționat cine plătește. În momentul în care s-a dat verde la hai să facem treabă, cel puțin trei luni va mai dura. Dacă nu mai mult. Iar CAF 2 cel puțin o lună.
CAF doi poate da apă caldă și acum, dar nu cred că există persoană care să apese pe buton, deși legal, în hârtii poate să funcționeze, dar starea lui este jalnică. Se poate face o probă de presiune la rece, este un indiciu dacă să-l pornim sau nu.
Ce nu s-a discutat este că sunt diverse echipamente, conducte, care au scadența în luna aceasta. Chiar dacă fac cazanul să funcționeze pe flux, nu pot funcționa fără celelalte echipamente autorizate. Soluția este să se apuce lumea de treabă, cu ce este acolo acum nu se poate relua furnizare agentului termic. Închirierea a două cazane care să asigure agentul termic până se repară cele existente”, a anunțat Daniel Rizea, inspectorul șef al Inspectoratului Teritorial- ISCIR Brașov.
Acesta a ținut să precizeze că perioada necesară pentru a pune în funcțiune acele cazane închiriate este cel puțin trei săptămâni.
”Este vorba despre o lucrare de execuție și, în paralele, este vorba despre o obținere a avizelor. Din punct de vedere al ISCIR, așa cum se mișcă societatea care va lua lucrarea, nu durează mai mult de trei zile. Dar, să știți că nu este vorba de două cazane pe care le iau și le așez pe un postament, este vorba de conducta de abur, este vorba de conducta de gaze. (…) Montarea celor două cazane cel puțin trei săptămâni”, a mai declarat Daniel Rizea, inspectorul șef al Inspectoratului Teritorial- ISCIR Brașov.
Acum nu rămâne decât ca reprezentanții Primăriei Ploiești și cei ai Consiliului Județean să se întâlnească și să găsească soluția prin care se pot aloca fonduri pentru închirierea respectivelor cazane.