Sursă foto: ASOCIAȚIA INTERNAȚIONALĂ DE PSIHOLOGIE, NUTRIȚIE, SPORT ȘI FITNESS

Un grup de cercetători suedezi a identificat o legătură alarmantă între obezitatea la adolescenții de sex masculin și riscul crescut de a dezvolta peste 17 tipuri diferite de cancer mai târziu în viață.

Cercetarea realizată de o echipă de la Universitatea din Göteborg a relevat că tinerii adulți cu surplus ponderal la vârsta de 18 ani prezintă un risc semnificativ mai mare de a suferi de diverse forme de cancer pe parcursul vieții.

Studiul a identificat o corelație între un IMC ridicat la recrutare și un risc sporit de 17 tipuri diferite de cancer, printre care se numără:

  1. Cancer pulmonar
  2. Cancer la cap și gât
  3. Cancerul de creier
  4. Cancerul tiroidian
  5. Cancer esofagian
  6. Cancer de stomac
  7. Cancerul pancreatic
  8. Cancer de ficat
  9. Cancer de colon
  10. Cancer rectal
  11. Cancer de rinichi
  12. Cancerul de vezică urinară
  13. Melanom malign
  14. Leucemie
  15. Mielomul
  16. Limfom, atât Hodgkin, cât și non-Hodgkin.

Această descoperire scoate în evidență impactul potențial al epidemiei actuale de obezitate în rândul tinerilor asupra incidenței cancerului în următoarele decenii.

Într-o cercetare anterioară din acest an, cercetătorii au prezentat rezultate care sugerează o legătură între riscul crescut de cancer la bărbații cu o capacitate redusă de fitness aerob la recrutarea în serviciul militar la vârsta de 18 ani. Această legătură era independentă de starea de supraponderabilitate sau obezitate a acestor bărbați la momentul respectiv.

Două studii recente, realizate de aceeași echipă de cercetători, au investigat această problemă, focalizându-se pe indicele de masă corporală (IMC) ca factor determinant, luând în considerare totodată nivelul de fitness aerob al participanților.

Rezultatele au indicat că un IMC mai mare la vârsta de 18 ani este asociat cu un risc crescut de a dezvolta diverse tipuri de cancer mai târziu în viață, chiar și peste impactul unei stări slabe de fitness la aceeași vârstă.

Un IMC mai mare a fost corelat cu 17 tipuri distincte de cancer. Pentru unele dintre aceste tipuri de cancer, riscul a fost înregistrat chiar și la intervalul considerat normal al greutății (IMC între 18,5-24,9).

De exemplu, cancerele de cap și gât, esofag, stomac, pancreas, ficat și rinichi, precum și melanomul malign și limfomul non-Hodgkin au prezentat riscuri crescute chiar și la un IMC de 20-22,4.

Studiul indică faptul că definirea greutății normale poate fi mai adecvată pentru adulții mai în vârstă, în timp ce menținerea unei greutăți optime în tinerețe ar putea necesita menținerea într-un interval mai restrâns de IMC.

Modelul unic al cancerului de prostată a prezentat o particularitate. S-a constatat că acest tip de cancer era mai frecvent întâlnit la bărbații care nu erau supraponderali sau obezi la momentul recrutării. Cercetătorii au sugerat că acest aspect poate fi atribuit faptului că bărbații cu o greutate normală au căutat mai rapid asistență medicală pentru problemele de prostată, ceea ce a condus la diagnostice mai timpurii.

Asocierea dintre un IMC ridicat și riscul de cancer a fost extrem de pronunțată în cazul cancerelor abdominale, cum ar fi cele care afectează esofagul, stomacul și rinichii. Bărbații obezi la recrutare au prezentat un risc de trei până la patru ori mai mare de a dezvolta aceste tipuri de cancer.

Studiul a estimat că greutatea nesănătoasă ar putea fi responsabilă pentru 15-25% din cazurile actuale de cancer din Suedia.

Cercetătorii anticipează o creștere semnificativă a cazurilor de cancer legate de supraponderabilitate și obezitate în rândul tinerilor în următoarele trei decenii. Având în vedere prevalența actuală a supraponderabilității și obezității la bărbații de 18 ani din Suedia, această creștere ar putea fi semnificativă.

De exemplu, proporția cazurilor de cancer gastric asociate unui IMC ridicat ar putea crește până la 32%, în timp ce pentru cancerul esofagian ar putea atinge 37%.

Aron Onerup, postdoctoral la Academia Sahlgrenska din cadrul Universității din Gothenburg, care lucrează la Spitalul de Cercetare pentru Copii St. Jude din Memphis și primul autor al studiului, a subliniat impactul semnificativ al supraponderabilității și obezității la o vârstă fragedă în creșterea riscului de cancer în aproape toate organele. Acesta a subliniat necesitatea acțiunilor puternice pentru a inversa această tendință, având în vedere creșterea alarmantă a obezității în copilărie și adolescență.

Studiul a examinat, de asemenea, ratele de mortalitate în rândul bărbaților diagnosticați cu cancer în acest grup. Rezultatele au indicat că bărbații supraponderali sau obezi la momentul diagnosticului aveau un risc de două până la trei ori mai mare de a muri în termen de cinci ani de la diagnostic, subliniind astfel importanța critică a abordării problemelor de sănătate legate de greutate la începutul vieții adulte.

Aceste studii au fost recent publicate în revistele științifice Obesity și Cancer Medicine.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *