Obezitatea rămâne o criză de sănătate publică la nivel global și reprezintă un factor major de risc pentru bolile cardiovasculare. Conform statisticilor Asociației Americane a Inimii pentru anul 2023, aproximativ 42% din populația Statelor Unite este afectată de obezitate, ceea ce reprezintă o creștere de aproape 10% față de deceniul precedent. Mai mult decât atât, numărul persoanelor obeze este în creștere în fiecare țară din lume.

Un studiu recent publicat în Journal of the American Heart Association dezvăluie că numărul deceselor cauzate de boli cardiovasculare legate de obezitate s-a triplat de la 2,2 la 100.000 de locuitori în 1999 la 6,6 la 100.000 de locuitori în 2020 în Statele Unite. Conform autorilor studiului, această tendință ascendentă a obezității afectează diferite populații în mod diferit.

Principalele constatări ale studiului includ:

  • Decesele cauzate de boli cardiovasculare legate de obezitate au fost mai mari în rândul persoanelor de culoare, în special a femeilor de culoare, comparativ cu alte grupuri rasiale.
  • Adulții de culoare care trăiesc în zonele urbane au avut rate mai mari de decese cauzate de boli cardiovasculare legate de obezitate decât cei din zonele rurale.
  • Există diferențe semnificative între sexe în ceea ce privește ratele de deces legate de obezitate, femeile de culoare având cele mai mari rate de deces.

Cercetătorii au subliniat că persoanele de culoare care trăiesc în comunitățile urbane pot fi afectate mai grav de privațiuni socio-economice și inegalități în materie de sănătate decât cei din zonele rurale, cu acces mai limitat la asistență medicală.

Studiul a analizat datele colectate între 1999 și 2020, evaluând 281.135 de decese în care obezitatea a fost înregistrată ca factor contributiv. Cu toate acestea, cercetătorii au menționat că erorile de codificare și introducere a datelor pot reprezenta o limitare a studiului.

Rezultatele subliniază necesitatea unei abordări mai eficiente a obezității la nivelul indivizilor și comunităților pentru a reduce impactul asupra sănătății cardiovasculare.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *