logo
RNTV Live

Oamenii de știință spun că au eliminat cu succes HIV din celulele infectate, folosind o tehnologie câștigătoare a premiului Nobel

coronavirus-2.tmb-479v
Constantin Corina

Echipa de cercetare de la Universitatea din Amsterdam a prezentat un rezumat al descoperirilor lor timpurii la o conferință medicală în această săptămână, subliniind că munca lor este doar o „dovadă a conceptului” și nu va conduce la un remediu pentru HIV în viitorul apropiat.

Dr. James Dixon, profesor asociat de tehnologii ale celulelor stem și terapie genetică la Universitatea din Nottingham, afirmâ că aceste concluzii necesită încă analize suplimentare.

El a adăugat că „va fi nevoie de mult mai multă muncă pentru a demonstra că rezultatele acestor teste celulare pot fi extrapolate la un organism întreg pentru a dezvolta o terapie viitoare”.

„Va fi necesară o dezvoltare semnificativă înainte ca aceste cercetări să aibă un impact asupra celor care trăiesc cu HIV”.

Dar dr. Jonathan Stoye, expert în virus la Institutul Francis Crick, din Londra, a spus că îndepărtarea HIV din toate celulele care l-ar putea găzdui în organism este „extrem de provocatoare”.

„Efectele în afara țintă ale tratamentului, cu posibile efecte secundare pe termen lung, rămân o îngrijorare”, a spus el.

De aceea, este probabil să treacă mulți ani înainte ca orice terapie bazată pe tehnologia CRISPR să devină un tratament obișnuit, chiar și în ipoteza în care se dovedește a fi eficientă.

Asta sugerează că, chiar dacă tehnologia CRISPR ar fi eficientă în tratamentul unor afecțiuni, există încă multe obstacole și lucruri de rezolvat înainte ca aceasta să fie utilizată în mod obișnuit în practica medicală.

HIV

HIV infectează și atacă celulele sistemului imunitar, folosindu-se de propriile mecanisme pentru a-și multiplica materialul genetic.

Chiar și cu un tratament eficient, unele celule infectate intră într-o stare de repaus sau latentă, păstrând în continuare ADN-ul sau materialul genetic al HIV, chiar dacă nu produc activ noi particule virale.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor