Sursa: BBC

Într-o premieră mondială, oamenii de știință spun că un vierme de 8 cm a fost găsit viu în creierul unei femei. „Structura asemănătoare snurului” a fost scoasă din lobul frontal deteriorat al pacientului în timpul intervenției chirurgicale din Canberra anul trecut.

„Cu siguranta nu a fost ceea ce ne asteptam. Toata lumea a fost socata”, a spus chirurgul operator Dr. Hari Priya Bandi.

Femeia, în vârstă de 64 de ani, suferea de luni de zile de simptome precum dureri de stomac, tuse și transpirații nocturne, care au evoluat spre uitare și depresie.

Ea a fost internată la spital la sfârșitul lunii ianuarie 2021, iar o scanare a dezvăluit ulterior „o leziune atipică în lobul frontal drept al creierului”.

Cauza stării ei a fost dezvăluită doar de cuțitul doctorului Bandi în timpul unei biopsii în iunie 2022. Parazitul roșu ar fi putut fi în viață în creierul ei timp de până la două luni, au spus medicii.

Neurochirurgul care a găsit viermele a spus că abia atunci când a simțit-o a început să atingă partea creierului care a apărut ciudat în scanări.

„M-am gândit, Doamne, că se pare amuzant, nu ai putut vedea nimic mai anormal”, a spus dr Bandi.

„Și apoi am putut simți cu adevărat ceva, mi-am luat penseta și am scos-o și m-am gândit: „Doamne! Ce este asta? Se mișcă!”

„Toată lumea a fost șocată. Și viermele pe care l-am găsit se mișca fericit, destul de viguros, în afara creierului”, a spus ea.

„Toată lumea din acea sală de operație a avut șocul vieții lor când chirurgul a luat niște forceps pentru a detecta o anomalie, iar anomalia s-a dovedit a fi un vierme roșu deschis de 8 cm, zdruncinat”, a spus dr. Senanayake.

„Chiar dacă elimini factorul nasol, aceasta este o nouă infecție, niciodată gasita până acum la o ființă umană.

Creșterea larvei din a treia etapă la gazda umană este notabilă, având în vedere că studiile experimentale anterioare nu au demonstrat dezvoltarea larvelor la animale domestice, cum ar fi oile, câinii și pisicile, adauga aceasta.

„Doar că, pe măsură ce o populație umană crește, ne apropiem și împroprim habitatele animale. Aceasta este o problemă pe care o vedem din nou și din nou, fie că este vorba de virusul Nipah care a trecut de la lilieci sălbatici la porci domestici și apoi la oameni, fie că este vorba de coronavirus, cum ar fi Sars sau Mers care a sărit de la lilieci într-un animal secundar și apoi în oameni.” spune Dr Senanayake – care este și profesor asociat de medicină la Universitatea Națională Australiană (ANU).

„Chiar dacă acum Covid se stinge încet, este cu adevărat important pentru epidemiologi… și guverne să se asigure că au în jur o bună supraveghere a bolilor infecțioase.”

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *