logo
RNTV Live

O stație automată cu cinci senzori de tip radar a fost montată pe Dunăre, pe brațul Sulina pentru obținerea mai multor date despre canitatea de sedimente din apă

424975320_732348395691363_7014583695237845016_n
Constantin Corina

O stație automată dotată cu cinci senzori de tip radar, specializați în măsurarea nivelului apei, temperaturii aerului și a apei, turbidității și salinității, a fost recent montată pe Dunăre, precis pe brațul Sulina.

Această inițiativă face parte din campania extinsă de măsurători hidrologice organizate de către Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, în cadrul proiectului DALIA. Scopul principal este obținerea unor date mai precise și aprofundate privind cantitatea de sedimente care ajunge din Dunăre în Marea Neagră.

Anul trecut, în luna decembrie, în apropierea malului, a fost instalat și un senzor optic, care efectuează înregistrări continue ale concentrațiilor de sedimente în suspensie, într-un punct specific al secțiunii transversale. În același timp, nivelul apei și al salinității sunt monitorizate în mod constant, pentru a înțelege mai bine influența Mării Negre asupra orașului Sulina.

Pe viitor, specialiștii își propun să extindă aceste sisteme de monitorizare și pe alte râuri. Mai mult decât atât, tehnologia utilizată, precum și rezultatele obținute în cadrul proiectului, pot fi aplicate și în alte țări riverane.

Proiectul DALIA (Inovativ Pentru Protecția și Restaurarea Bazinelor Dunării- DALIA Proiect – Atlanțic & Arctic LightHouse Weekly Hours) este finanțat de Uniunea Europeană și derulat de către INHGA.

Foto: Apele Române

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor