logo
RNTV Live

O soluție modernă va fi implementată pentru a salva numeroase vieți pe DN1. Această soluție implică o investiție de 3.500 de lei pe metru

dn1 b
Constantin Corina

În țara cu cel mai mare număr de accidente rutiere din Europa, separatoarele cu role sunt o soluție ce ar putea salva zeci de vieți în fiecare an

Parapetul cu role este în prezent montat în zone cu risc ridicat de accidente, precum DN1 între Brașov și Făgăraș și DN13 între Brașov și Sighișoara. Efectul de bumerang al acestuia poate face diferența între viață și moarte în situațiile în care mașinile scapă de sub control și sunt proiectate înapoi pe șosea. Constructorii afirmă că sistemul este conceput să reziste și la impactul cu camioanele.

Sistemul inovativ este compus din stâlpi introduceți la un metru adâncime în terasament, la o distanță de un metru între ei. Între acești stâlpi, un alt stâlp intermediar este folosit pentru montarea rolelor.

Mașinile sunt readuse pe calea de rulare datorită faptului că rolele de plastic fac vehiculele să ricoșeze. Astfel, impactul este mai puțin violent comparativ cu parapeții metalici, iar pagubele suferite de mașini sunt mai mici. Unele curbe periculoase au fost deja echipate cu acest sistem de protecție.

Oamenii din zonă apreciază eficacitatea parapetului cu role, menționând că au avut loc multe accidente în trecut, însă acum mașinile rămân pe șosea și nu mai sunt proiectate în afara acesteia, spre prăpastie.

Costul unui metru de separator cu role este de aproximativ 3.500 de lei. Autoritățile plănuiesc să monteze încă trei kilometri de astfel de parapeți pe șoselele din județul Brașov. Până în prezent, au fost montați 1.200 de metri pe DN1 și DN13 în zona pădurii Bogății, iar încă 1.700 de metri vor fi montați pe sectorul dintre Predeal și Cotul Donului.

Aceste sisteme au fost introduse în România acum cinci ani, la ieșirea din București spre Târgoviște și pe E85, cunoscut sub numele de Drumul Morții. România se află pe primul loc în Europa la numărul de accidente rutiere, cu peste 70 de incidente înregistrate zilnic pe șoselele țării.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor