Sursa: BBC

Un campion mondial norvegian si un campion american au rezolvat disputa de un an. Magnus Carlsen l-a acuzat pe Hans Niemann de înșelăciune după ce a pierdut în Cupa Sinquefield în septembrie.

S-a urmarit sa se pună capăt unui an de recriminări și afirmații nefondate care au început când domnul Carlsen, numărul unu mondial, a declarat că Niemann, pe atunci în vârstă de 19 ani, a trișat pentru a-l învinge la turneul din St Louis, Missouri.

Domnul Niemann a recunoscut că a trișat de două ori în meciuri online pe Chess.com la vârsta de 12 și 16 ani, dar a negat că a făcut acest lucru în Cupa Sinquefield sau în orice joc în persoană.

Dupa aceea site-ul i-a suspendat contul după admiterea sa, apoi a spus într-un raport că are dovezi că a înșelat „probabil” în aproximativ 100 de meciuri online.

Domnul Niemann a depus un proces pentru defăimare de 100 de milioane de dolari (79 de milioane de lire sterline) în octombrie împotriva domnului Carlsen, Chess.com și Hikaru Nakamura, un mare maestru american pe care Niemann l-a acuzat că „amplifica și a încercat să susțină acuzațiile false de înșelăciune ale lui Carlsen”.

Acest caz a fost ulterior respins, ducând la discuții extrajudiciare pentru a rezolva problema.

„Din iunie, ambele părți au negociat în privat, într-un efort de bună-credință pentru a-și rezolva problemele și a permite lumii șahului să avanseze fără alte litigii. Suntem bucuroși să împărtășim că toate părțile au ajuns la un acord., a declarat Chess.com într-un comunicat luni.

Acesta a adăugat că domnul Niemann a fost binevenit să joace la „orice și toate evenimentele… și nu va fi tratat diferit de orice alt jucător”.

Platforma a spus că se susține raportul său despre domnul Niemann, „inclusiv că nu am găsit nicio dovadă determinantă că acesta a înșelat în vreun joc în persoană”.

Domnul Carlsen, în vârstă de 32 de ani, a spus că a recunoscut și a înțeles raportul, „inclusiv declarația acestuia că nu există nicio dovadă determinantă” a faptelor greșite ale rivalului său.

El a adăugat că este „dispus să-l joace pe Niemann în evenimentele viitoare, dacă ne facem pereche”.

Domnul Niemann a spus că este „mulțumit” că procesul său a fost „rezolvat într-un mod reciproc acceptabil” și că așteaptă cu nerăbdare „să concureze cu Magnus la șah, mai degrabă decât în instanță”.

„Este bine că este în spatele nostru. O mulțime de lucruri care au apărut din asta au fost foarte negative și cu siguranță s-au reflectat foarte slab asupra șahului în ansamblu. Toată lumea poate să meargă înainte cu viața lor”, a spus el.

Cu toate acestea, el a susținut că au existat „mulți mari maeștri speculează despre înșelăciune. Pe drum, s-ar putea să numesc sau nu un nume. S-ar putea să intru în acest subiect în viitor”.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *