O oră și jumătate pentru răstignirea Codruței Kovesi
Într-o declarație de presă care a ținut aproape o oră și jumătate, Toader a vrut să convingă cât mai mulți români de necesitatea înlăturării lui Kovesi.
De la declarația de răstignire și până la faptul în sine, e însă de mers. Procedura de revocare declanșată de Tudorel Toader merge la CCR și la Președinție. Decizia îi aparține lui Klaus Iohannis.
Toader a venit cu un raport de 20 puncte, în fapt tot atâtea capete de acuzare pentru Kovesi.
Minute în șir, Tudorel Toader a zăbovit asupra anchetei DNA asupra celebrei ordonanțe 13. Vă aduceți aminte de ea… Ministrul a spus că ancheta a creat o presiune aupra miniștrilor și secretarilor de stat și putea produce un blocaj.
”Am reținut o situație fără precedent la conducerea Direcției Naționale Anticorupție.
Într-un singur an de zile, în 2017, au fost înregistrate trei conflicte de natură instituțională, în care CCR a circumstanțiat în mod ferm competența DNA, în două dintre acestea sancționând comportamentul procurorului șef al DNA.
În sine, constatarea unui singur conflict de natură constituțională, nu are, de unul singur, temeiul revocării unui șef al unei instituții (…) Concluziile sunt în mod evident diferite atunci când încălcarea constituției devine una sistematică. În mai puțin de jumătate de an, de la publicarea deciziei 68/2017, DNA prin intermediul conducerii acesteia a fost din nou chemată în fața CCR. Așadar trei conflicte de natură instituțională într-un singur an”, arată Tudorel Toader.
De asemenea, ministrul Justiției a reamintit că șefa DNA nu s-a prezentat în fața comisiei de anchetă a Parlamentului.
Transpirat fleașcă, Toader a continuat să o înfiereze pe Laura Codruța Kovesi.
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, susține că s-a remarcat un comportament excesiv de autoritar și discreționar . Ministrul Justiției a dat ca exemplu modul în care Kovesi s-a implicat în dosarul OUG 13.
”Am reținut comportamentul excesiv de autoritar, discreționar, contrar normelor deontologice ale magistraților. În realizarea angajamentului asumat de precedentul raport am solicitat efectuarea unei anchete a IJ la DNA. În raport se consemnează o serie de dificultăți întâmpinate de inspectori. S-a constat inclusiv încercarea de împiedicare de efectuare a anchetei prin toate mijloacele de către procurorul șef al DNA. sub acest aspect se relevă comportamentul discreționar și autoritar al procurorului șef al DNA.
Procurorul șef al DNA s-a implicat în anchetele altor procurori, fără a avea autoritate. Declarații publice de notorietate au relevat comportamentul excesiv de autoritar al procurorului șef al DNA. Se observă o supraveghere, o implicare asupra anchetei unui alt procuror al DNA”, a declarat Tudorel Toader, care a dat ca exemplu dosarul OUG 13 și înregistrările în care Kovesi recunoștea că acest dosar s-a făcut sub atenta sa supraveghere.
”Trecerea timpului nu a dus la îndreptarea acestui tip de comportament, ci a condus la o acutizare a acestui tip de comportament (…) S-a remarcat de către inspectorii IJ prioritizarea dosarelor cu impact mediatic. Dosarele nu se rezolvă după impactul mediatic, ci, conform legii, se rezolvă în funcție de perioada în care au intrat în anchetă”, a mai spus Tudorel Toader.
Ministrul a mai acuzat-o pe șefa DNA că nu a verificat activitatea DNA Ploiești. Și că a apărat unitatea pe fondul scandalului înregistrărilor date la TV.
La începutul anului 2017, a declarat pentru BBC că se teme de desființarea DNA. Într-un alt interviu pentru Euronews s-a lansat într-o critică dură la adresa proiectelor de modificare a legilor justiției, aflate în dezbatere parlamentară, atacând politicieni.
Au fost exprimate critici vehemente cu privire la propuneri de modificări legislative, care s-au dovedit a fi constituționale.
Afirmațiile sunt fără precedent și nereale, au afectat imaginea României. Sunt de natură să creeze o imagine falsă asupra României și statului de drept.
România nu are nicio legătură cu situația juridică în care se află Polonia. Ne aflăm în altă paradigmă, altă realitate juridică care a fost prezentată în mod eronat.
Încercarea de a obține condamnări cu orice preț, în condițiile în care s-a afirmat că trebuie să venim cu dosare importante, să ajungem la miniștri, la persoane cu rang înalt. Este absolut contrar oricărui stat de drept. La mijloc este destinul unui om egal cu toți ceilalți. Cauzele nu trebuie rezolvate după grad.
Creșterea numărului de achitări, creșterea cheltuielilor, raportări eronate. Se raportează nr de inculpați trimiși în judecată, din 2016, de exemplu, și nr de achitări din 2016, concluzionându-se că a scăzut rata achitărilor. Dar cei trimiși în judecată în 2016 nu se regăsesc între cei achitați în 2016.
Mircea Negulescu a fost lăudat, în loc să fie verificat.
Am notate hotărâri judecătoreşti, instanţa a statuat neconcordanţa între ce se aude şi ce se vede, motiv pentru care cauza a fost trimisă înapoi la urmărire penală, mie mi se pare a fi foarte grav.