Guvernul a plafonat facturile la energia electrică, însă taxele, deși nu sunt plătite direct de consumatori, se reflectă în facturile emise. Începând cu 1 octombrie, facturile vor include și contribuția CfD, o taxă care nu va fi suportată de consumatorii casnici și non-casnici cât timp plafonarea prețurilor este în vigoare. Ulterior, această taxă va fi achitată de toți consumatorii, dar va avea o valoare foarte mică de 0,2 bani/MWh, conform informațiilor de la Profit.ro.

Contribuția CfD, destinată finanțării mecanismului de sprijin prin contracte pentru diferență (CfD) pentru tehnologiile energetice cu emisii reduse de carbon, reprezintă o nouă schemă de subvenționare a investițiilor în unități de producție de energie regenerabilă.

Aceasta a fost introdusă printr-o hotărâre de Guvern adoptată în aprilie, iar acum a fost aprobată metodologia de determinare și colectare a acesteia.

″(…) apreciem un impact pozitiv din punct de vedere financiar, având în vedere faptul că se estimează valori reduse ale taxei, mult mai mici decât potențialele reduceri ale prețului pe piața de energie electrică (determinate de implementarea schemei de sprijin CfD pentru regenerabile – n.r.)″, arată ANRE

Pentru anul în curs, contribuția CfD va fi destinată exclusiv acoperirii cheltuielilor OPCOM și Transelectrica cu administrarea mecanismului de sprijin.

Costul CfD va fi de 0,2 lei/MWh

Valoarea contribuției trebuie stabilită de ANRE până pe 30 septembrie, pe baza datelor transmise de cele două entități menționate, și va începe să fie facturată de către furnizori începând cu 1 octombrie.

″Se impun costuri de 0,2 lei/MWh contra reduceri de peste 10 lei/MWh. De aici rezultă că impactul la consumatori, în special marii consumatori, care au acces direct pe piețele angro, este clar pozitiv″, mai arată ANRE.

Pentru consumatorii casnici, această taxă va fi una nesemnificativă. Spre exemplu, pentru o gospodărie cu consum lunar de curent electric de 300 kWh, o cheltuială în plus cu factura la energie de 6 bani pe lună, respectiv de mai puțin de 1 leu pe an. Însă câtă vreme sunt în vigoare prețurile finale plafonate, nici acest cost nu va fi suportat efectiv de către consumatori, ci de către furnizori.