O reformă a sistemului judiciar din Mexic, care oferă cetățenilor dreptul de a-și alege judecătorii, a intrat oficial în vigoare, după ce președintele Mexicului, Andres Manuel Lopez Obrador, a semnat decretul legii controversate.

Este singura lege la nivel global care stipulează alegerea tuturor judecătorilor și magistraților, inclusiv a celor de la Curtea Supremă, prin “vot popular”, potrivit Reuters și AFP, relatează Agerpres.

„Avem nevoie ca justiţia să ajungă la toată lumea, ca să nu existe corupţie în puterea judiciară, ca judecătorii, magistraţii, miniştrii (membrii Curţii Supreme) să aplice întocmai principiul conform căruia nimic nu este în afara legii, nici nimeni nu este mai presus de lege”, a spus preşedintele de stânga în exerciţiu, Andres Manuel Lopez Obrador, la semnarea legii.

El a pledat pentru „un adevărat stat de drept”. „Spuneam că trăiam într-o democraţie, dar nu. O oligarhie domina. Ei sunt cei care au dominat. A fost o simulare. Acum e diferit. Poporul este cel care comandă cu adevărat, poporul este cel care decide”, a continuat şeful statului.

Pe final de mandat

Preşedintele în exerciţiu, a cărui popularitate este în jur de 70% și care se află pe final de mandat, acuză judecătorii că favorizează corupţia şi grupările infracţionale, potrivit ONG-urilor.

Lopez Obrador, care la 1 octombrie îi va ceda puterea preşedintei alese Claudia Sheinbaum, îi acuză pe judecătorii Curţii Supreme că au devenit aliaţi ai opoziţiei, întrucât înalta instanţă a împiedicat anumite reforme pe care preşedintele le propusese, în domenii precum energia şi securitatea.