Sursă foto: Viața Medicală

Un grup de cercetători a identificat că mai mult de 4% dintre toate internările în spitale din sudul Suediei sunt asociate cu sepsisul, o afecțiune semnificativ subdiagnosticată, care poate fi asemuită cu o epidemie, spun specialiștii.

În 2016, aceeași echipă de cercetare a efectuat un studiu inițial în sudul Suediei (Skåne) și a demonstrat că sepsisul este mult mai răspândit decât se credea anterior. Incidența sa a fost măsurată la 750 de adulți la 100.000 de persoane. Conform celui mai recent studiu realizat în aceeași regiune, peste 4% din toate internările au implicat pacienți cu sepsis, iar 20% dintre acești pacienți cu sepsis au murit în termen de trei luni.

„Cu aceste cifre, sepsisul este la fel de frecvent ca și cancerul, cu consecințe negative similare pe termen lung și la fel de mortal ca un infarct miocardic acut”, a declarat dr. Adam Linder, medic la Spitalul Universitar Skåne și cercetător specializat în sepsis, profesor asociat la Departamentul pentru Clinica Infecțiilor de la Universitatea Lund.

Dr. Linder a subliniat că, în cazul supraviețuitorilor de sepsis, trei sferturi dintre aceștia se confruntă, de asemenea, cu complicații pe termen lung, precum infarctul miocardic, problemele renale și dificultățile cognitive.

Alianța Europeană pentru Sepsis a solicitat cercetătorilor să evalueze prevalența sepsisului în restul Europei. Datorită variațiilor sistemelor de sănătate, a fost dificil să se determine cum să obțină cifre precise. În consecință, cercetătorii au efectuat un studiu pilot în sudul Suediei pentru a determina dacă metodele lor pot fi aplicate și în alte spitale europene.

Lisa Mellhammar, cercetător în domeniul sepsisului la Universitatea Lund și asistent medical principal la Spitalul Universitar Skåne, a explicat că medicii utilizează coduri de diagnosticare pentru a clasifica pacienții. Deoarece sepsisul este un diagnostic secundar care apare ca rezultat al unei infecții, el este adesea subdiagnosticat, deoarece boala primară stabilește codul de diagnostic. Acest lucru face dificilă identificarea exactă a numărului de cazuri de sepsis.

În timpul studiului, publicat pe 29 august în JAMA Network Open, s-a constatat că 7.500 de pacienți din Skåne au fost asociați cu sepsis în 2019, iar incidența a crescut la 6% pe timpul pandemiei.

Cercetătorii avertizează că, chiar și fără COVID-19, sepsisul ar trebui tratat ca o epidemie și că este esențial să se creeze un sistem comun de supraveghere a sepsisului la nivel european.

Echipa de cercetare este în contact cu autoritățile și cercetătorii din aproximativ 30 de țări europene și speră că acest proiect de cercetare va primi finanțare adecvată pentru a iniția o astfel de inițiativă în curând. Specialiștii care au lucrat la acest studiu nu au găsit niciun indiciu că numărul de cazuri de sepsis ar fi mai mic în alte părți ale Europei în comparație cu Suedia.

În spitalele suedeze, doar 2% din pacienții cu sepsis sunt rezistenți la antibiotice, iar cercetătorii sugerează că proporția cazurilor rezistente ar putea fi mai mare în multe alte țări europene.

„Chiar și cu îmbunătățirile aduse îngrijirii pacienților cu sepsis în ultimii ani, este necesar să dezvoltăm metode mai eficiente de diagnosticare pentru a identifica pacienții mai devreme și să elaborăm alternative la antibiotice pentru tratament, astfel încât să prevenim rezistența”, a declarat dr. Adam Linder.

El a subliniat că creșterea gradului de conștientizare publică și politică cu privire la sepsis este esențială pentru a asigura alocarea adecvată a resurselor.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *