logo
RNTV Live

O nouă cercetare arată că 20 de secunde acordate zilnic de compasiune scad anxietatea

R-7
Constantin Corina

Specialiștii au descoperit „mini obișnuință” zilnică a atenției sau a autocompasiunii ce devine este următoarea inovație în tratamentul stresului și anxietății.

Un nou studiu a descoperit că practica autocompasiunii nu trebuie să fie lungă pentru a fi eficientă. O scurtă „mini obișnuință” zilnică care implică 20 de secunde de atingere de autocompasiune, cum ar fi plasarea mâinii peste inimă sau burtă, poate reduce anxietatea și stresul.

Conform studiului, indivizii care au făcut regulat exerciții de autocompasiune au prezentat o reducere semnificativă a anxietății și o îmbunătățire a stării de spirit după o lună. În contrast, cei care nu practicau aceste exerciții în mod regulat nu au înregistrat îmbunătățiri.

Cercetătorii au comparat efectele autocompasiunii cu cele ale atingerii cu degetul și au constatat că doar 20 de secunde de autocompasiune zilnic timp de o lună au dus la o reducere a nivelului de stres.

Cum are loc autocompasiunea?

Această mică practică de 20 de secunde poate fi folosită atunci când simțiți că sunteți copleșiți sau aveți de-a face cu un proiect sau o situație provocatoare.

  1. Puneți ușor o mână peste inimă și una peste burtă. Aveți și opțiunea de a alege doar una dintre ele, în funcție de ceea ce vă simțiți mai confortabil(puteți așege zona în care vă simtiți încordați)
  2. Inspirați încet și concentrați-vă pe legătura dintre mâinile voastre și corp.
  3. Focalizați-vă asupra senzației de căldură pe piept și/sau pe burtă.
  4. Respirați profund și observați mișcarea, sunetul, temperatura și senzațiile.

După acesti pași, puteți alege să formulați în mintea voastră afirmații pline de compasiune. Conform studiului printre afirmții se aflau:

„Îmi dau loc și confort”.
„Simt căldura pe care mi-o pot oferi.”
„Voi fi răbdător și bun cu mine însumi”.
„Îmi iau acest timp pentru a aprecia cine sunt”.
„Nimeni nu este perfect, așa că mă iert.”
„Îmi fac timp acum să onorez cine sunt”.
„Îmi mulțumesc pentru că sunt ceea ce sunt”.
„Mă accept și mă iubesc”.
„Îmi sărbătoresc unicitatea”.
„Sunt blând și înțelegător cu mine însumi.”
„Simt căldura pe care mi-o ofer.”
„Sunt liber să iau decizii care funcționează pentru mine.”
„Nu sunt greșelile mele”.
„Nu trebuie să fiu perfect”.

Aceste obișnuinte se dovedesc a întrerupe vechile căi neuronale și încearcă rapid să dirijeze activitatea spre circuite mai sănătoase și mai benefice.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor