Sursa: euronews.com

O norvegiană şi ghidul ei şerpaş au escaladat joi vârful K2 din Pakistan, al 14-lea cel mai înalt vârf în puţin peste trei luni, devenind astfel cei mai rapizi alpinişti din lume care au escaladat toate vârfurile de peste 8.000 de metri în cel mai scurt timp.

„Kristin a spus că a fost o urcare foarte grea din cauza cantității de zăpadă. Este recunoscătoare și extrem de fericită să împărtășească recordul cu Lama”, a declarat pentru AFP Rigmor Berthier, de la echipa ei de presă.

Recordul reflectă „determinarea lor neclintită, munca în echipă și tenacitatea lor absolută de-a lungul acestui efort monumental”, a spus o declarație a echipei sale. „Colaborarea lui Harila și Lama a arătat esența unității alpinismului, depășind granițele și culturile pentru a atinge măreția împreună.”

Perechea a depășit recordul de șase luni și șase zile al aventurierului britanic născut în Nepal, Nirmal Purja, stabilit în 2019.

Ambele recorduri au fost obținute cu ajutorul oxigenului și al elicopterelor, ceea ce a atras unele critici din partea comunității de alpinism.

Pakistanul găzduiește cinci dintre cele 14 „super vârfuri” ale lumii, iar escaladarea lor pe toate este considerată realizarea supremă a oricărui alpinist.

Pe lângă faptul că este mult mai dificil din punct de vedere tehnic de urcat decât Everestul, K2 este al doilea cel mai înalt munte al Pământului avand vreme notoriu instabilă. Acesta a fost escaladat doar de 425 de oameni din 1954, inclusiv aproximativ 20 de femei.

„A fost foarte greu și sunt obosit după 13 până la 14 ore de urcare”, a spus alpinista, menționând că condițiile meteorologice dificile și vântul constant au îngreunat atingerea vârfului.

Recentele summit-uri ale lui Harila fac parte din Expediția „She Moves Mountains”, o reluare a misiunii incomplete din 2022. Aceasta va continua cu munții aflați în Nepal.

Sursa: euronews.com

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *