Oamenii locului vorbesc de puterea rugăciunilor care sunt „auzite” de icoana făcătoare de minuni de la manăstirea Pissiota din Poienarii Burchii. O mulțime de persoane au văzut cu ochii lor, după ce s-au rugat în ce mai pur mod, cum sunt ajutăti de Divinitate.

Icoana Maicii Domnului cu Pruncul impresionează înainte de toate prin faptul că, indiferent unde te afli în sfânta biserică, Maica Domnului priveşte permanent spre tine, amintind simbolic faptul că Maica Domnului, ocrotitoarea tuturor, veghează cu răbdare şi rugăciune viaţa fiecăruia dintre noi, nimeni nerămanănd în afara dragostei şi rugăciunilor ei sfinte.

Icoana a fost pictată pe lemn de stejar de către Gheorghe Eftimiu, ucenicul pictorului Costin Petrescu. Alături de ea alte odoare de preț, căutate de pelerini, sunt racla cu sfintele moaşte ale unor mari sfinți ai Bisericii Ortodoxe: Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir, Sfântul Teodor Stratilat, Sfântul Mucenic Trifon, Cuvioşii ucişi în Sinai şi Rait, precum şi racla cu veşmântul Cuvioasei Parascheva de la Iaşi.

Ctitorul mânăstirii este Nicolae Pissiota, de origine macedoneană, care s-a stabilit în România, unde s-a ocupat de propria afacere – o antrepriză de construcțiii. S-a hotărat să ctitorească o mânăstire, chiar pe moșia sa, cumpărată de la generalul Angelescu, fost ministru de război. Mânăstirea a fost ridicată după proiectul arhitectului Ioan Giurgea.

Lăcașul de cult a fost ctitorită între anii 1928-1929, adică acum aproximativ 100 de ani și deține o colecție de icoane, candele de argint realizate în stil brâncovenesc, obiecte de cult, dar şi tipărituri vechi, trioade, penticostare, octoihuri.

Manăstirea are în construcție Aşezământul socio-medical Sfântul Pantelimon, care asigurĂ asistență socială şi duhovnicească persoanelor în vârstă şi celor cu dizabilități, precum şi asistență medicală gratuită persoanelor sărace.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *