Muntele Ruang din Indonezia a suferit mai multe erupții explozive săptămâna trecută, cu gaze vulcanice aruncate la înălțimi de zeci de mii de metri deasupra solului, până la al doilea strat al atmosferei
Erupțiile recente ale Muntelui Ruang din Indonezia au provocat un val masiv de cenușă și au trimis gaze vulcanice la altitudini de peste 65.000 de picioare în aer, cu aproximativ 25.000 de picioare mai mult decât altitudinea de croazieră a unui avion comercial obișnuit.
Impactul acestei erupții asupra vremii și climei este în centrul atenției, chiar dacă pericolul continuă, iar evacuările sunt în curs de desfășurare.
Este posibil ca vulcanii să influențeze pe termen scurt clima, inclusiv prin răcirea temperaturilor globale, din cauza gazelor pe care le injectează în atmosfera superioară. Cu toate acestea, influența specifică a Muntelui Ruang asupra climei va fi probabil minimă, conform directorului Școlii de Științe ale Pământului și Atmosferice din Georgia Tech, Greg Huey.
Muntele Ruang, un stratovulcan de 725 de metri situat pe insula Ruang din provincia Sulawesi de Nord din Indonezia, a erupt de cel puțin șapte ori de marți seara. Stratovulcanii, datorită formei lor conice, pot produce erupții explozive.
Cenușa vulcanică este o combinație de solide zdrobite și gaze, cum ar fi vaporii de apă, dioxidul de carbon și dioxidul de sulf. Cenușa densă creează o calitate periculoasă a aerului și poate provoca o răcire temporară, dar odată ce erupția încetează, cenușa începe să se depună.
Gazele vulcanice care ajung în stratosferă, al doilea strat al atmosferei Pământului, pot avea un impact mai semnificativ asupra climei, contribuind la formarea aerosolilor de acid sulfuric, care pot rămâne în stratosferă timp de până la trei ani. Acești aerosoli reflectă lumina solară înapoi în spațiu și pot provoca răcirea temperaturilor globale.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews