Progres remarcabil în căutarea unui leac pentru HIV: cercetători australieni au reușit să scoată virusul din ascunzătorile celulare!

O echipă de la Peter Doherty Institute for Infection and Immunity din Melbourne a anunțat un posibil pas decisiv spre vindecarea HIV, reușind pentru prima dată să reactiveze virusul ascuns în interiorul celulelor albe — un obstacol major în calea eradicării infecției, potrivit The Guardian.

HIV are capacitatea de a intra într-o stare latentă în anumite celule albe din sânge, formând astfel un „rezervor” viral care scapă atât tratamentelor existente, cât și sistemului imunitar. Această caracteristică a fost una dintre principalele piedici în calea obținerii unei vindecări complete.

O utilizare inovatoare a tehnologiei mRNA

Inspirându-se din tehnologia mRNA utilizată în vaccinurile anti-COVID produse de Moderna și Pfizer/BioNTech, cercetătorii au conceput o metodă nouă pentru a livra mRNA în celulele unde virusul se ascunde. Soluția lor se bazează pe un tip avansat de nanoparticulă lipidică, denumită LNP X, capabilă să pătrundă în aceste celule anterior considerate inaccesibile.

„Avem speranța că acest nou design de nanoparticule ar putea deschide o cale reală către vindecarea HIV”, a declarat dr. Paula Cevaal, autoarea principală a studiului publicat în Nature Communications.

Rezultate spectaculoase în laborator

Primele rezultate obținute au fost atât de bune, încât cercetătorii au fost inițial sceptici. După mai multe repetări ale experimentului, efectul s-a menținut: virusul latent a fost reactivat și vizibil în celule — un pas esențial pentru eliminarea sa.

Calea către tratamentul uman e încă lungă

Deocamdată, testele au fost realizate exclusiv în laborator, folosind celule prelevate de la persoane HIV-pozitive. Urmează testele pe animale și, ulterior, studiile clinice pe oameni — un proces care ar putea dura mai mulți ani.

„În cercetarea biomedicală, multe descoperiri nu ajung niciodată în clinică. Dar, în cazul HIV, nu am mai văzut până acum rezultate atât de promițătoare privind scoaterea virusului din ascunzători,” a adăugat Cevaal.

Pot aplica metoda și în alte boli?

Dr. Michael Roche, coautor al studiului, a sugerat că metoda ar putea fi utilă și în tratarea altor afecțiuni, inclusiv a unor tipuri de cancer, dat fiind rolul comun al anumitor celule albe implicate.

Reacții din partea comunității științifice

Dr. Jonathan Stoye de la Francis Crick Institute a catalogat descoperirea drept „un progres major în livrarea mRNA în celulele sanguine”, subliniind totodată că este nevoie de mai multă claritate privind necesitatea eliminării totale a rezervorului viral pentru o vindecare completă.

La rândul său, profesorul Tomáš Hanke de la Jenner Institute, Oxford, a exprimat o opinie mai prudentă: „Accesarea tuturor celulelor infectate rămâne, deocamdată, un obiectiv de viitor.”