„Codexul Lunar” este o arhivă de artă, cărţi contemporane, poveşti, poezie, muzică şi filme, adică munca a 30.000 de creatori din 139 de ţări, lansată pe Lună în patru misiuni NASA, în patru capsule ale timpului.
Este prima plasare semnificativă a artelor contemporane pe Lună din ultimii 50 de ani. Colecţia Polaris este cea de-a patra şi ultima capsulă temporală pentru Codexul Lunar şi va fi lansată alături de Roverul VIPER al NASA.
Lansarea Colecţiei Polaris este îndreptată către Polul Sud Lunar şi este programată pentru luna noiembrie a anului 2024. Atât lansarea, cât şi aterizarea vor fi transmise în direct.
Printre operele ce își vor lua zborul spre Lună se numără poze din Ucraina devastată de război, poezii din țările amenințate de schimbările climatice, zeci de numere ale revistei PoetsArtists, tabloul „New American Gothic”, cu care Ayana Ross a câștigat Premiul Bennett 2021 pentru femei artiste, „Emerald Girl” – un portret făcut din piese de Lego și „New Moon”, o imagine serigrafiată din 1980. Alte lucrări, precum „The Polaris Trilogy: Poems for the Moon” – o colecție de poezii de pe fiecare continent, inclusiv Antarctica – au fost comandate special pentru acest proiect.
Khaled Matar, pe jumătate palestenian din partea tatălui este un tânăr pictor de 21 de ani din Iași care i-a uimit cu talentul său pe experții NASA.
Două dintre operele sale au primit mențiune de onoare în cadrul unei competiții internaționale și acum vor ajunge pe Lună.
Codexul este menit să reprezinte creatori de toate felurile, incluzând, spre exemplu, câteva lucrări realizate de Connie Karleta Sales, un artist care suferă de boala autoimună Neuromielită optică. Sales creează tablouri cu ajutorul unei tehnologii care îi permite să picteze cu privirea.
Codexul Lunar are ambiții mult mai mari, fiind împărțită în patru capsule ale timpului, materialul fiind copiat pe carduri de memorie digitală sau cu tehnologia NanoFiche, pe care pot fi stocate 150.000 de pagini de text sau poze microscopice gravate cu laserul.
Celelalte capsule ale Codex sunt programate pentru aselenizare începând din această toamnă prin programul NASA Commercial Lunar Payload Services. Peralta nu a specificat cât îl va costa exact să lanseze capsulele timpului pe Lună, dar a spus că prețul este mult mai mic decât cel plătit de un „turist spațial” pentru o călătorie cu o rachetă comercială (Virgin Galactic vinde astfel de bilete pentru 450.000 de dolari). Peralta vede Codexul Lunar ca fiind „un mesaj în sticlă pentru viitor care [arată că, și] pe timp de război, pandemie și tulburări economice, oamenii au găsit timp să creeze frumusețe”.
Sursa: digi24.ro, adevarul.ro
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.