În ultimele luni, s-a înregistrat cel mai mare număr de cazuri de tuse convulsivă din ultimii 60 de ani. Această boală infecțioasă afectează plămânii și căile respiratorii. Cele mai multe cazuri au fost raportate în Croația, Cehia, Danemarca, Belgia, Spania și Marea Britanie.
Concret, în Anglia, în primele două luni ale acestui an, s-au înregistrat 913 cazuri, asta în condițiile în care la finalul 2023, au fost tot anul 853 de cazuri. Până acum, cea mai gravă situatie este in Croația: peste 6.200 de bolnavi.
Conform unui raport al British Medical Journal, cazurile cresc, pe măsură ce rata de vaccinare a scăzut.
„Tusea este un simptom mai mult decât general și nu apare doar în infecțiile bacteriene și în cele virale și de multe ori sunt cauze care nu au nicio legătură cu o infecție, pot fi cauze cardiace. Aici vorbim de o infecție bacteriană care dă tusea convulsivă și în ultima vreme poate ne vom lămuri că lipsa de vaccinare la nivel de populalație va duce la multe dintre bolile pe care le consideram ca fiind ale trecutului.
Nu vorbim de boli eradicate. Singura este variola. În bolile infecțioase, în afară de variolă, toate celelalte există în continuare, cu o probabilitate foarte mare ca în anumite condiții să reapară”, a explicat medicul Adrian Marinescu, director medical al Institutului Matei Balş din Bucureşti, la Digi24.
„Nu intră în discuție o epidemie sau pandemie”
El a adăugat că nu putem vorbi despre riscul unei epidemii sau pandemii.
„Nu e un capăt de țară, nu putem să discutăm despre un risc real, să avem de acum încolo o epidemie sau pandemie, nu intră în discuție, doar că au fost mai multe cazuri față de situațiile din anii trecuți și asta înseamnă un mic semnal de alarmă.
E important ca atunci când știm că există aceste cazuri și apare o simptomatologie care nu se referă doar la tuse, o simptomatologie respiratorie, mai ales la persoanele care au venit în contact cu cei care au avut la un moment dat tuse convulsivă să luăm în calcul ca diagnostic diferențial.
Fiind mai multe cazuri, noi, medicii, vom lua în calcul că e o posibilitate, nu înseamnă că în România ne așteptăm să avem cazuri de tuse convulsivă”, a mai adăugat medicul.
Tusea nu trece de la sine. E nevoie de consult medical
Adrian Marinescu i-a îndemnat pe oamenii cu astfel de simptome să meargă la medic și să nu aștepte să treacă de la sine.
„Când avem un simptom, cum e și tusea, care nu cedează în câteva zile sau o săptămână evident că o să-mi pun o întrebare. Tusea poate să nu fie cauză infecțioasă, să țină de orice altceva. Mergeți la medicul de familie în primă fază, se face un consult și va fi orientarea către un medic specialist. Nu așteptați cu un simptom, cum e tusea, luni de zile pe principiul că va trece de la sine, pentru că nu se va întâmpla.
Cu siguranță că se poate rezolva. Dacă e o formă complicată va fi mai greu de tratat. Pentru mine e important s-o previn și să pot să o recunosc în condițiile în care există astfel de cazuri în Europa și dacă există în Europa știm foarte bine că un microorganism nu se oprește la graniță”, a conchis el.