Mircea Fechet, ministrul mediului, a declarat sâmbătă la Digi24 că, în urma scufundării unei barje încărcate cu îngrășăminte în Serbia, estimările specialiștilor români indică un risc minim de posibilă poluare în teritoriul României.

De la partea sârbă nu am primit nicio alertă. Este adevărat că am făcut o solicitare de informații pentru a înțelege mai bine ceea ce s-a întâmplat acolo și care este impactul local. Din discuțiile pe care le-am avut cu specialiștii, știm că debitul la intrarea în țară a Dunării e de aproximativ 9.000 metri cubi pe secundă, lucru care ne ajută, pentru că media lunii ianuarie este de 4-5.000. Asta înseamnă că, în cazul în care acest accident se confirmă, avem o diluție semnificativă care ar putea atenua șocul de poluare. Estimările specialiștilor din România este că și în situația în care acest accident s-a întâmplat și acel azot ajunge să fie diluat în apă, nu vom avea probleme pe teritoriul românesc. Pe de o parte, din pricina debitului mare, pe de altă parte acel azotat fiind în saci, diluția se va face într-un timp mai îndelungat. Aș mai adăuga și faptul că temperatura scăzută a apei ne ajută. Pentru că nu favorizează înflorirea algelor”- a declarat acesta pentru Digi24.

Incidentul grav a avut loc în urma coliziunii dintre împingătorul barjei și un pilon al unui pod. Barja a început să ia apă și s-a scufundat în urma impactului. Autoritățile sârbe au reacționat imediat, închizând circulația pe podul care leagă Serbia de Croația pentru a efectua inspecții. Experții avertizează că, la o viteză de deplasare a apei de 400 de kilometri pe zi, dacă îngrășământul va fi eliberat din saci, un val de poluare ar putea ajunge în Delta în doar trei zile.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *