logo
RNTV Live

O altă explozie vulcanică violentă în Islanda declanșează starea de urgență

132948827_cut2gettyimages-2082623961.jpg
Constantin Corina

O stare de urgență a fost declarată în sudul Islandei după o nouă erupție vulcanică în Peninsula Reykjanes. Aceasta este a patra din decembrie

Începând de sâmbătă seara, fluxurile de lavă au început să curgă puternic și rapid, dar începând de duminică dimineața, acestea s-au stabilizat la un ritm mai lent și constant, conform declarațiilor Oficiului Meteorologic Islandez (OMI).

Lava a ajuns la bariera estică în jurul micului oraș Grindavik, care în mare parte a fost evacuat. OMI a precizat că lavă se află la doar 200 de metri (650 de picioare) distanță de conducta de apă din zonă.

Această conductă de distribuție este aproape de centrala Svartsengi, o centrală geotermală care furnizează apă caldă pentru cea mai mare parte a Peninsulei Reykjanes.

Șeful departamentului de la Agenția de Meteorologie Norvegiană a spus că ar putea exista consecințe „periculoase” dacă lava ajunge în mare pe măsură ce curge spre sud. De asemenea, Directorul Apărării Civile a Islandei, Vídir Reynisson, a spus că s-a făcut tot ce se putea face pentru a se pregăti pentru fluxul de lavă, iar cea mai mare îngrijorare a fost impactul asupra infrastructurii.

Bazinele de lavă care se adună în apropierea apărării au fost, de asemenea, îngrijorătoare, a adăugat el. Duminică, el le-a spus reporterilor că este posibil ca toate drumurile spre Grindavik să fie închise.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor