logo
RNTV Live

Numărul şacalilor din Delta Dunării este între câteva sute şi până la 1.100! Specialiștii caută rezolvări pentru pagubele produse de aceștia

sacal
Constantin Corina

Reprezentanții Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) au comunicat vineri că au organizat o întâlnire la care au participat crescători de animale din Delta Dunării, specialiști de la Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Delta Dunării (INCDDD), reprezentanți ai Direcției Silvice Tulcea și ai Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi. Scopul întâlnirii a fost discutarea modalităților de gestionare a speciei de șacal auriu în Delta Dunării.

“Au fost puse în discuţie recomandările prinse în cadrul studiului ştiinţific privind evaluarea speciilor de interes cinegetic din perimetrul R.B.D.D pentru anul 2023, elaborat de către INCDDD şi luarea unor măsuri de limitare a accesului la hrana pentru specia de şacal, în cadrul localităţilor, pentru a evita interacţiunea repetată cu acest mamifer. De asemenea, tot în cadrul recomandărilor au fost menţionate o serie de măsuri care trebuie luate de către crescătorii de animale pentru a reduce riscul de atac asupra efectivului de animale”, au menționat reprezentanţii ARBDD.

Reprezentanții ARBDD au declarat că vor acționa în conformitate cu legislația în vigoare și vor întreprinde demersuri pentru a continua acțiunile de extragere controlată a speciei de șacal pe toată durata sezonului de vânătoare, de la luna mai a anului curent până în luna aprilie a anului următor.

Scopul este de a interveni eficient, în special în zonele din jurul localităților unde sunt constatate daune provocate de șacal, bazându-se pe probele disponibile.

În plus, se va continua dialogul și consultarea cu privire la problema speciei de șacal auriu pentru a menține un echilibru între biodiversitate și populația locală din zona Rezervației Biosferei Delta Dunării.

“Tot în cadrul discuţiilor au fost abordate şi modalitatea de evaluare a numărului exemplarelor de şacal în cadrul studiului INCDDD, situat în intervalul de 625-1100 exemplare pentru perimetrul RBDD în anul 2023, precum şi modalităţi tehnice de îmbunătăţire a calităţii evaluărilor”, au adăugat aceștia în comunicat.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor