Medicii din Timișoara atrag atenția asupra faptului că din ce în ce mai mulți pacienți sunt diagnosticați cu ateroscelroză, aceasta fiind principala afecțiune care duce la producerea unui infarct miocardic sau a unui accident vascular.
Boala are ca factori de risc vârsta, sexul masculin, obezitatea, ereditarea, sedentarismul, hipertensiunea arterială sau diabetul zaharat și se manifestă prin îngroșarea peretelui arterial, astfel împiedicând circulația sângelui dinspre inima sau restul organelor.
Ca urmare a depunerii de lipide, vasele de sânge devin rigide.
„Se spune că ateroscleroza este o boală a bătrâneții. Din păcate, din ce în ce mai multe persoane de vârstă activă, de până în 50 de ani, dezvoltă o asemenea afecțiune. Iar una dintre cauzele care contribuie la scăderea vârstei de debut este alimentația nesănătoasă, bogată în grăsimi și carbohidrați, care duce la obezitate. Iar, de cele mai multe ori, obezitatea este legată de sedentarism. Astfel, se creează premisa formării și depunerii unor depozite de grăsime, denumite ateroame în literatură de specialitate, pe peretele interior al arterelor, îngustandu-le. în timp, depozitele cresc până ajung să blocheze complet vasul de sânge. Hipertensiunea arterială și fumatul sunt alți doi factori care contribuie la dezvoltarea aterosclerozei”, spune conf. dr. Stela Iurciuc – medic cardiolog primar – manager Spitalul Clinic CF Timișoara.
Această boală este asimptomatică până când leziunile produc efecte asupra fluxului de sânge, practice până când blocarea vaselor începe. Printre manifestările clinice se regăsesc si angina pectoral (durere în piept), durere în brațul sting, picior, dificultați de respirație, oboseală, stare de confuzie, pierederea funcțiilor motorii sau senzoriale, dificultății de vorbire sau vorbire neclară și chiar pierederea vederii la un singur ochi. Efectele immediate pot fi atacul cerebral, infarctul miocardic acut sau atacul ischemic tranzitor.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.