logo
RNTV Live

Numărul cazurilor de rujeolă în Europa este în continuă creștere, iar România se află pe primul loc în ceea ce privește numărul de decese

rujeola deces
Constantin Corina

UNICEF anunță că numărul cazurilor de rujeolă din întreaga Europă continuă să crească „vertiginos”, cu un număr de îmbolnăviri în primele trei luni ale acestui an aproape egal cu totalul raportat pe tot parcursul anului trecut

În primele trei luni ale acestui an, au fost raportate oficial 56.634 de cazuri de rujeolă și patru decese în 45 din cele 53 de țări din regiunea europeană a OMS, conform unui comunicat UNICEF, preluat de Agerpres. Pe tot parcursul anului 2023, au fost înregistrate 61.070 de cazuri și 13 decese în 41 de țări. În România, în 2023, au fost raportate 3.497 de cazuri și trei decese, reprezentând un sfert din decesele din regiune. În primele trei luni din 2024, au fost înregistrate 1.359 de cazuri și două decese, jumătate din totalul deceselor din Europa. „Rujeola are un efect devastator asupra sănătății copiilor, cei mici fiind cei mai expuși riscului de complicații grave”, se arată în comunicatul UNICEF. Directorul regional al OMS pentru Europa, dr. Hans Henri P. Kluge, subliniază că fiecare caz de rujeolă trebuie considerat un apel urgent la acțiune.

Nimeni nu ar trebui să sufere consecinţele acestei boli devastatoare, dar uşor de prevenit. Mulţumesc fiecărei ţări care şi-a accelerat eforturile de întrerupere a transmiterii prin vaccinarea de recuperare. Îndemn toate ţările să ia măsuri imediate, chiar şi în cazul în care acoperirea generală a imunizării este ridicată, pentru a-i vaccina pe cei vulnerabili, pentru a elimina lacunele de imunitate şi, astfel, pentru a împiedica virusul să se instaleze în orice comunitate”, a precizat Hans Henri P. Kluge.

În 2023, aproape jumătate dintre cazurile de rujeolă s-au înregistrat la copiii cu vârsta sub cinci ani, indicând o tendință ascendentă a numărului de copii care au ratat vaccinările de rutină împotriva rujeolei și altor boli prevenibile prin vaccinare în timpul pandemiei COVID-19. Această situație este accentuată de o redresare lentă a acoperirii vaccinale în 2021 și 2022. Conform comunicatului, peste trei sferturi dintre acești copii nu primiseră nicio doză de vaccin împotriva rujeolei, iar aproximativ 99% nu au beneficiat de cele două doze necesare pentru o protecție completă. UNICEF menționează că cazurile de rujeolă sunt în creștere la nivel global.

În 2023, s-au înregistrat peste 300.000 de cazuri de rujeolă la nivel mondial, iar cifrele raportate până acum în 2024 indică faptul că totalul pentru anul respectiv va egala sau va depăşi totalul din 2023. Importul de virus între ţări şi continente are loc în mod regulat, iar focare ale acestei boli extrem de infecţioase vor apărea oriunde virusul va găsi buzunare de persoane nevaccinate sau insuficient vaccinate”, transmite sursa citată.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldeko-angajeazaekond-angajeazasponsor