logo
RNTV Live

Nu au mai fost înregistrate importuri de cereale din Ucraina de șase luni, conform Autorității Vamale Române

Harvest,Of,Corn,In,Ukraine.,Flag,Of,Ukraine,On,Just
Tudor Teodora

Autoritatea Vamală Română anunță că, potrivit unui comunicat de presă al instituției, nu au fost consemnate importuri de cereale din Ucraina în ultimele șase luni.

În contextul informațiilor vehiculate în mass-media cu privire la presupusele importuri pe teritoriul României de cereale precum grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui din Ucraina, Autoritatea Vamală Română reamintește că, până la data de 15 septembrie 2023, introducerea în circuitul comercial sau plasarea sub regim vamal de liberă circulație, zonă liberă sau perfecționare activă a acestor produse a fost interzisă în țară conform Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2023/1100 al Comisiei din 5 iunie 2023, care a impus măsuri preventive pentru unele produse originare din Ucraina.

Întrucât Comisia Europeană nu a adoptat măsuri similare începând cu data de 16 septembrie 2023, Autoritatea Vamală a luat inițiativa de a implementa măsuri de sprijin pentru fermieri și producătorii locali în România prin adoptarea Ordonanței de Urgență nr. 84/2023. Potrivit acestei ordonanțe, grâul, porumbul, rapița și floarea-soarelui pot fi importate doar pe bază de autorizație de import acordată operatorilor economici cu sediul social și punct(e) de lucru în România, care desfășoară activități în sectoarele economice relevante: fabricarea uleiurilor și grăsimilor, producția de mălai și făină, fabricarea hranei pentru animale și creșterea animalelor.

Comunicatul menționează că, de la intrarea în vigoare a ordonanței la 13 octombrie, nu au fost raportate operațiuni de import pentru aceste produse agricole din Ucraina, nici în intervalul 16 septembrie – 13 octombrie, nici de atunci până în prezent.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor