Președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului face apel către români să ajute brazii să se întoarcă la natură contactând firmele de salubritet din apropiere
Păstrarea bradului natural până la Sărbătoarea Sfântului Ioan devine o tradiție dificil de menținut, în special în situația brazilor împodobiți cu mult timp înainte de Crăciun. Din acest motiv, mulți dintre noi optează să îi așeze la marginea străzii, chiar dacă acest lucru nu ar trebui să fie o practică obișnuită.
Într-un comunicat de presă, Laurențiu Alexandru Păștinaru, președintele ANPM a declarat:
„Brazii uscați sunt un reciclabil valoros. Să îi ajutăm să se întoarcă în natură, depozitându-i doar în vecinătatea platformelor de colectare pentru ca firmele de salubritate să îi poată lua și preda reciclatorilor!”
Depozitarea brazilor pentru oamenii de la bloc
,,Facem apel la locuitorii din zonele de blocuri să depoziteze brazii exclusiv la punctele de colectare a deșeurilor aflate în imediata vecinătate a imobilelor, nu pe aleile de acces, trotuare, spații de parcare sau spații verzi. Mai mult decât atât, trebuie renunțat la practica aruncării brazilor de la etaj, care este interzisă, fiind extrem de periculoasă pentru oameni sau pentru mașinile care sunt parcate în apropierea blocurilor.
Din păcate, încă mai există persoane care aruncă pe fereastră pomii de Crăciun sau îi lasă la întâmplare pe străzi, după ce îi despodobesc, doar pentru a scăpa mai repede de ei, fără să facă prea multă mizerie în casă sau pe scări. Deși ar putea foarte simplu să îi bage într-un sac mare, din plastic, începând de la bază, ca să nu mai rămână în urmă acele de brad scuturate, și să îi ducă în zonele de depozitare a deșeurilor, recuperând sacii pentru transport”, subliniază Președintele ANPM.
Acesta pune accentul pe faptul că aruncarea nu trebuie făcută la
întâmplare, dacă nu este refolosit materialul lemnos, ci trebuie scoși în zona din care secolectează de obicei deșeurile, având grijă să nu încurce circulația pe trotuare sau să ocupe parcările stradale.
Reciclarea brazilor
O altă opțiune pentru predarea brazilor uscați în vederea reciclării este reprezentată de punctele de colectare organizate de marii retaileri. La aceste puncte, cei care predau bradul uscat primesc recompense sub forma unor vouchere valorice, pe care le pot utiliza ulterior în cadrul cumpărăturilor. Toate aceste campanii sunt, de asemenea, anunțate pe site-urile sau paginile de social media ale magazinelor respective.
Brazi în ghivezi
Cele mai fericite situații sunt cele în care brazii de Crăciun au fost în ghiveci și pot fi replantați în natură, după despodobire, pentru a produce din nou oxigen. Există însă o condiție pentru ca aceștia să supraviețuiască în natură: să fi fost îngrijiți corespunzător în perioada petrecută în casă, adică au fost udați și nu au stat aproape de o sursă de căldură.
În plus, mai este important ca, înainte de replantare, brazii în ghiveci să fie lăsați câteva zile la o temperatură de tranzit, precum un balcon sau o terasă neîncălzite, pentru a se acomoda mai ușor mediului exterior, și abia ulterior pot fi plantați în gropi generoase săpate în locuri ceva mai ferite de soare puternic, spre nord sau nord-est – a explicat Președintele ANPM.
Potrivit datelor statistice, în Europa se taie anual peste 60 de milioane de brazi pentru Crăciun. Cu toate acestea, numărul acestora scade de la an la an, deoarece oamenii devin din ce în ce mai conștienți de impactul asupra mediului și optează să investească în brazi artificiali, pe care îi pot utiliza chiar și timp de 10-15 ani, contribuind astfel la protejarea mediului înconjurător.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.