Pentru prima dată, oamenii de știință au demonstrat că este posibilă vindecarea țesutului pulmonar deteriorat la pacienții cu bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC) folosind propriile celule pulmonare.

La Congresul internațional al Societății Europene de Pneumologie (ERS) care are loc între 9 și 13 septembrie, la Milano, Italia, s-au prezentat date despre un studiu clinic de fază I care a inclus 17 pacienți. Aceștia au experimentat o îmbunătățire semnificativă a funcției pulmonare și a calității vieții după ce au primit tratamentul experimental.

BPOC este o boală respiratorie gravă care duce la deteriorarea progresivă a țesutului pulmonar și are o rată anuală de mortalitate de aproximativ trei milioane de decese la nivel global. Tratamentele actuale pot ameliora simptomele, dar nu pot repara țesutul deteriorat.

Cercetătorii au investigat utilizarea celulelor stem și a celulelor progenitoare pentru regenerarea țesutului pulmonar afectat de BPOC. În special, au examinat celulele progenitoare pulmonare P63+, care sunt cunoscute pentru abilitatea lor de a regenera țesuturile căilor respiratorii.

În acest studiu de fază I, au fost colectate celule progenitoare P63+ din plămânii a 20 de pacienți cu BPOC, care apoi au fost clonate și transplantate înapoi în plămânii lor pentru a repara țesutul pulmonar deteriorat. Pacienții tratați au înregistrat o îmbunătățire semnificativă a funcției pulmonare, a capacității de efort și a calității vieții.

Cu toate acestea, cercetătorii subliniază că este nevoie de studii ulterioare pentru a valida eficacitatea acestui tratament și pentru a dezvolta strategii terapeutice similare pentru alte afecțiuni pulmonare.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *