Un grup de cercetători din Statele Unite a creat un vaccin bazat pe ARN mesager (ARNm) împotriva bacteriei responsabile de boala Lyme. Studiile preclinice arată că acest vaccin experimental a obținut rezultate promițătoare în reducerea numărului de cazuri de boală Lyme.

Potrivit unei noi cercetări efectuate la Facultatea de Medicină Perelman din cadrul Universității din Pennsylvania, vaccinul cu ARNm a oferit protecție modelelor preclinice împotriva infecției cu Borrelia burgdorferi, bacteria care provoacă boala Lyme. Rezultatele obținute în cazul animalelor sugerează că acest vaccin previne dezvoltarea bolii Lyme și ar putea reprezenta un instrument eficace în reducerea numărului de cazuri ale acestei boli.

Boala Lyme este cauzată de o bacterie care se transmite la om prin mușcătura căpușelor infectate și poate provoca simptome precum febră, dureri de cap, oboseală și o erupție cutanată. Dacă nu este tratată, infecția se poate răspândi la articulații, inimă și sistemul nervos.

Deși există vaccinuri împotriva bolii Lyme pentru câini, nu există încă niciunul aprobat pentru uzul uman. Autorul principal al cercetării, Norbert Pardi, profesor asistent de microbiologie, a declarat: „Bacteriile sunt organisme mai complexe decât virusurile și, prin urmare, dezvoltarea de vaccinuri eficiente împotriva lor poate fi mai dificilă.

Am reușit să identificăm o țintă pentru un vaccin ARNm care a dat rezultate promițătoare în prevenirea infecției cu B. burgdorferi în cazul modelelor animale.”

Vaccinul utilizează tehnologia ARN mesager similară cu cea folosită în vaccinurile Pfizer și Moderna împotriva virusului SARS-CoV-2. Împreună cu dr. Drew Weissman, pionier în dezvoltarea vaccinurilor cu ARNm, echipa de la Universitatea din Pennsylvania a identificat o proteină din B. burgdorferi numită proteina de suprafață exterioară A (OspA) ca țintă pentru vaccin. OspA este o proteină prezentă în multiple tulpini de B. burgdorferi, ceea ce o face o candidată ideală pentru prevenirea infecțiilor cu această bacterie.

Testele efectuate pe modele animale au arătat că vaccinul ARNm care vizează OspA a indus un răspuns puternic al anticorpilor și al celulelor T specifice antigenului, care ar putea proteja împotriva infecției cu B. burgdorferi, după o singură vaccinare. De asemenea, vaccinul a generat o memorie puternică a celulelor B, care ar putea fi activată ulterior pentru a ajuta la prevenirea infecției cu B. burgdorferi, mult timp după administrarea vaccinului.

În Statele Unite, cazurile de boală Lyme au înregistrat o creștere semnificativă, ceea ce a crescut necesitatea dezvoltării unui vaccin care să protejeze populația împotriva acestei infecții. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Pennsylvania, tehnologia ARN mesager se dovedește a fi foarte promițătoare pentru dezvoltarea unui vaccin care să prevină boala Lyme și să minimizeze simptomele debilitante ale bolii post-tratament.

Cercetarea a fost finanțată de Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase din Statele Unite. Mai mulți producători de medicamente dezvoltă în prezent vaccinuri care ar putea ajuta la prevenirea simptomelor bolii Lyme transmise de căpușe.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *