Cercetătorii de la Centrul de cancer Vanderbilt-Ingram au identificat o nouă abordare potențială pentru tratarea cancerului de sân triplu-negativ rezistent la imunoterapie.

Aproximativ 15% dintre persoanele diagnosticate cu această formă de cancer în stadiu incipient răspund pozitiv la tratamentul cu imunoterapie combinată cu chimioterapia, iar obiectivul cercetătorilor este de a înțelege de ce majoritatea pacienților nu obțin rezultate bune.

Studiul se concentrează pe receptorii NKG2A de pe celulele imunitare cunoscute sub numele de „celule ucigașe naturale”, care au un rol important în lupta împotriva celulelor canceroase. Prin țintirea acestor receptori, cercetătorii speră să poată depăși rezistența la imunoterapie prezentă la mulți pacienți.

Echipa de cercetare a analizat molecula numită Complexul major de histocompatibilitate I specific tumorilor (tsMHC-I), care este esențială pentru detectarea și combaterea celulelor tumorale de către sistemul imunitar. Au observat că expresia acestei molecule variază semnificativ în cazul cancerului de sân uman și a modelelor de șoareci, iar această variabilitate a fost legată de ineficacitatea imunoterapiei.

Studiile anterioare au arătat că molecula NKG2A este asociată cu o supraviețuire îmbunătățită și cu receptivitatea la imunoterapia care vizează blocarea punctului de control PD-L1.

Prin urmare, cercetarea sugerează că o combinație de terapii anti-NKG2A și anti-PD-L1 ar putea reprezenta o nouă strategie pentru tratarea cancerului de sân triplu-negativ.

Rezultatele acestui studiu ar putea ajuta la identificarea pacienților care ar trebui să primească imunoterapie și la dezvoltarea unor tratamente mai eficiente pentru această formă dificilă de cancer. Studiul a fost publicat în revista Cancer Discovery la data de 4 octombrie.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *