Cercetătorii din Marea Britanie lucrează la dezvoltarea primului test rapid din lume pentru detectarea tumorilor cerebrale, având ca obiectiv crearea unui instrument simplu pe care pacienții să îl poată utiliza la domiciliu, asemănător cu cele folosite în timpul pandemiei de Covid-19. Testul vizează în special tumorile cerebrale agresive și recurente, responsabile în prezent pentru aproape 200.000 de decese anual la nivel mondial.
Recurența tumorilor cerebrale după tratamentul inițial, deși uneori inevitabilă, reprezintă o provocare majoră din cauza momentului imprevizibil al acesteia, ceea ce face dificilă detectarea lor la timp și afectează prognosticul pacienților. Noua metodă de testare, concepută pentru a funcționa printr-o simplă înțepătură în deget, ar putea îmbunătăți calitatea vieții pentru zeci de mii de persoane la nivel global.
Această inovație nu numai că ar putea oferi un mijloc eficient și accesibil pentru monitorizarea bolii de către pacienți acasă, dar ar putea, de asemenea, să reducă semnificativ presiunea asupra sistemelor de sănătate prin eliminarea necesității frecvente de efectuare a scanărilor cu rezonanță magnetică (RMN).
Echipa de la Universitatea Nottingham Trent (NTU), în colaborare cu cercetători de la Universitatea din Sheffield, a primit sprijin financiar de la Consiliul de Cercetare Medicală din Regatul Unit pentru această inițiativă. Testul în flux lateral se concentrează pe detectarea moleculelor specifice tumorii din sânge și oferirea unui indiciu precoce al recurenței.
Profesorul Philippe Wilson de la One Health NTU a subliniat că tumorile cerebrale, mai ales cele recurente și agresive, reprezintă o problemă semnificativă și că testul dezvoltat ar putea contribui la monitorizarea regulată și accesibilă pentru pacienți într-un mod ușor de utilizat.
Echipa se află în prezent în faza de dezvoltare a prototipurilor, urmând să avanseze în studiul clinic. Această tehnologie se orientează spre detectarea cancerelor cerebrale, inclusiv a formelor maligne precum glioblastomul, și ar putea reprezenta o schimbare semnificativă în modalitatea de diagnosticare și monitorizare a acestor afecțiuni.
Sursă: 360medical.ro
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.