Se va desfășura un nou termen în cazul accidentului de la 2 Mai la Judecătoria Mangalia/Instanța va examina cererea de modificare a încadrării juridice/Vlad Pascu este așteptat să fie prezent în sala de judecată. Tatăl tânărului decedat declară că vinovatul ar trebui să primească cel puțin 15 ani de închisoare/Avocatul lui Pascu a subliniat că clientul său a cooperat cu autoritățile și că este dispus să-și asume consecințele faptelor sale!

Dosarul lui Vlad Pascu, implicat în accidentul tragic de la 2 Mai în urma căruia doi tineri și-au pierdut viața, ajunge la un nou termen vineri, la Judecătoria Mangalia.

În această etapă, instanța va examina cererea de schimbare a încadrării juridice, propusă de familiile victimelor, care doresc să treacă de la ucidere din culpă la omor calificat. Tatăl lui Sebastian, unul dintre tinerii decedați în accident, susține că Vlad Pascu ar trebui să primească o pedeapsă de cel puțin 15 ani de închisoare. În timp ce avocatul lui Vlad Pascu a precizat că acesta nu va face declarații în instanță, având în vedere că a optat pentru procedura simplificată.

Adrian Bendeac, avocatul lui Vlad Pascu, a explicat jurnaliștilor perspectivele acestui termen judiciar. „Astăzi se va discuta cererea de schimbare a încadrării juridice formulată și presupun că vor fi audieri ale părților civile, persoanele vătămate”, a detaliat Bendeac. Acesta a subliniat că Vlad Pascu nu va face o declarație în fața instanței.

„Nu se pune problema unei declarații, deoarece am ales procedura simplificată”, a menționat avocatul lui Pascu.

Tatăl lui Sebastian, tânărul decedat în accidentul de la 2 Mai, a fost întrebat de jurnaliști, înainte de a intra în sediul Judecătoriei Mangalia, care ar fi o pedeapsă adecvată pentru Vlad Pascu.

„Pedeapsa pe care o merită, cel puțin 15 ani. Măcar 15 ani. (…) Încă nu s-a aprobat schimbarea încadrării juridice, dar sperăm să se întâmple astăzi. Avocatul nostru a depus cererea pentru schimbarea încadrării. Sper să fie modificată azi. (…) Sper ca această judecătoare să facă dreptate și să se schimbe ceva în țara asta, iar cei vinovați să-și primească pedeapsa”, a afirmat bărbatul.

El a mai fost întrebat ce ar putea spune Vlad Pascu în fața instanței pentru a le ușura durerea. „Pascu nu are nimic să ne spună, durerea noastră este prea mare. Orice ar spune el, nu ne poate schimba părerea. (…) Poate să mă asculte de zece ori, tot același lucru voi spune, durerea pe care am simțit-o în acele momente și sper ca această judecătoare să o simtă și ea”, a transmis tatăl tânărului decedat în accidentul de la 2 Mai.

Ședința este programată să înceapă la ora 10. Noua judecătoare din dosar urmează să pună în discuție probele solicitate de părțile civile și să analizeze cererea de schimbare a încadrării juridice a faptei, depusă în scris de avocații familiilor victimelor. Aceștia au solicitat schimbarea încadrării juridice din ucidere din culpă în omor calificat. O cerere similară a fost respinsă în 4 aprilie de fosta judecătoare din dosar, Ioana Ancuța Popoviciu.

Vlad Pascu va fi prezent în sală la acest termen, conform deciziei instanței.

Pe 23 mai, primul termen al dosarului cu noua judecătoare, Carmen Claudia Berevoescu, care este și președintele Judecătoriei Mangalia, a avut loc. Ioana Ancuța Popoviciu, căreia îi fusese repartizat inițial dosarul și care a fost criticată pentru multiplele erori făcute în timpul procesului, a fost recuzată. De asemenea, ea a solicitat și a obținut transferul la Judecătoria Constanța.

Părinții victimelor accidentului de la 2 Mai s-au declarat mulțumiți de noua judecătoare. „Am văzut un complet de judecată extrem de profesionist, am văzut o doamnă judecător cum nu am văzut niciodată, m-am simțit în siguranță și știu că se va face dreptate în acest caz. Mi-au venit lacrimile. Am avut o emoție în corp, mi-au trecut tot felul de gânduri prin minte”, a declarat tatăl lui Sebastian, tânărul decedat în accidentul de la 2 Mai.

Judecătoarea Ioana Ancuța Popoviciu a fost acuzată de comportament nepotrivit de către familiile victimelor și de avocații acestora, de la primul termen de judecată și până la ultimul. Astfel, la primul termen, în 22 februarie, ea a intrat în sală mestecând gumă și a întrebat buletinul tânărului decedat despre care nu știa că a murit.

La al doilea termen, Ioana Ancuța Popoviciu a întrebat cine este tatăl tânărului decedat în evenimentul rutier, în timp ce acesta ținea un tablou cu chipul fiului său.

La ultimul termen, care a avut loc pe 9 mai, avocatul Adrian Cuculis, apărătorul uneia dintre familiile victimelor, a declarat că „gafele din sala de judecată au fost multiple”. „Judecătoarea a întrebat dacă acei tineri mergeau către punctul unde au fost accidentați, ca și cum acel punct ar fi fost, nu știu, un loc de distracție sau… Pur și simplu era pe drumul județean, în fața unei baze militare și atât. Sigur că întrebarea dacă familia Robertei s-a prezentat la înmormântarea ei a fost ridicolă, dar peste toate acestea au fost zeci de întrebări adresate”, a relatat avocatul.

Cu câteva săptămâni în urmă, Consiliul Superior al Magistraturii a decis să nu suspende judecătoarea Ioana Ancuța Popoviciu până la finalizarea procedurilor disciplinare, așa cum a cerut Inspecția Judiciară. Inspectorii judiciari au considerat că prezența continuă a judecătorului ar putea afecta desfășurarea imparțială a procedurilor disciplinare.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *