Sursă foto: Sanador

O cercetare inovatoare desfășurată la Universitatea James Cook din Australia, care a folosit viermi vii pentru a lupta împotriva bolilor cum ar fi diabetul de tip 2, a fost un succes conform echipei de cercetare, ceea ce a stârnit interesul pentru organizarea unui studiu internațional mai amplu.

Potrivit Dr. Doris Pierce de la Institutul Australian de Sănătate și Medicină Tropicală (AITHM) al JCU, infectarea oamenilor cu larve microscopice de viermi cârlig, o specie de paraziți intestinali umani, s-a dovedit a fi sigură și a avut un efect pozitiv asupra metabolismului glucozei. Aceasta a dus la o reducere semnificativă a rezistenței la insulină la majoritatea participanților la studiu.

Studiul a implicat 40 de persoane cu avertizări timpurii privind posibile afecțiuni metabolice, inclusiv diabetul de tip 2. Aceste persoane au fost recrutate pentru a participa la un studiu clinic desfășurat pe o perioadă de doi ani.

Descoperirile acestui studiu au fost publicate în revista Nature Communications.

Participanților li s-au administrat fie 20, fie 40 de larve ale viermelui intestinal Necator americanus, sau un placebo.

Dr. Pierce a explicat că bolile metabolice sunt caracterizate de reacții inflamatorii ale sistemului imunitar, iar cercetări anterioare au sugerat că viermii cârlig eliberează proteine în organismul gazdă pentru a modula răspunsul imunitar și a-și asigura supraviețuirea.

Eforturile de eradicare a viermilor paraziți în țările dezvoltate au fost asociate cu creșterea bolilor metabolice și inflamatorii umane, inclusiv diabetul de tip 2.

Dr. Pierce a subliniat că toți participanții la studiu au fost supuși unor examinări clinice regulate pentru a monitoriza starea lor de sănătate și siguranța.

Ea a adăugat că toți participanții la studiul JCU prezentau factori de risc pentru afecțiuni cardiovasculare și diabet de tip 2. Studiul a adus beneficii semnificative în ceea ce privește metabolismul celor tratați cu viermii cârlig, în special la cei infectați cu 20 de larve.

Ceea ce a fost surprinzător este că participanții infectați cu 20 de larve de paraziți au înregistrat o scădere medie a nivelului modelului homeostatic de evaluare a rezistenței la insulină (HOMA-IR) de la 3,0 unități la 1,8 unități în decurs de 12 luni, aducându-și astfel rezistența la insulină la un nivel normal și sănătos.

Cei tratați cu paraziții au relatat o îmbunătățire a stării de spirit față de cei din grupul placebo, ceea ce a fost considerat remarcabil, mai ales în contextul pandemiei de Covid-19.

După doi ani, participanților li s-a oferit alegerea între o medicație antiparazitară sau continuarea studiului pentru încă 12 luni.

Cu excepția unui singur participant, toți cei infectați au ales să păstreze paraziții intestinali în corpul lor.

Cercetătorii afirmă că rezultatele acestui studiu susțin necesitatea efectuării unor studii de monitorizare la o scară mai largă.

Dr. Paul Giacomin, imunolog și cercetător principal la AITHM, a adăugat că această cercetare experimentală JCU furnizează dovezi că infecția cu acești paraziți intestinali este sigură și poate avea beneficii pentru sănătatea metabolică a oamenilor. Speră că aceste descoperiri vor fi confirmate de studii clinice mai ample în viitor și că înțelegerea mecanismelor prin care acești paraziți influențează metabolismul poate duce la dezvoltarea unor tratamente bazate pe proteine care să imite aceste efecte.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *