logo
RNTV Live

Noul președinte al Argentinei, supranumit ‘Trump al țării’: o campanie politică cu accente inedite

javier_milei
Iorgu Theo

Cu eticheta de ”regele junglei” și prezentând un fierăstrău electric în timpul campaniei electorale, Javier Milei tulbură scena politică argentiniană într-un moment sensibil pentru țara latino-americană. Mesajele sale și abilitatea de a canaliza nemulțumirea populației l-au propulsat pe Javier Milei în funcția de noul președinte al Argentinei.

Batman și Joker. Un individ costumat în leu și altul cu capul și brațele înlocuite cu drujbe. Nu este vorba despre un carnaval sau un festival de benzi desenate, ci despre un miting extravagant organizat în cadrul campaniei electorale a candidatului argentinian la președinție, Javier Milei.

Javier Milei, un populist de dreapta, a traversat într-un interval foarte scurt de timp tranziția de la popularitatea în studiourile de televiziune și monologurile de succes, caracterizate de atacuri furioase la adresa ”căștii politice” pe care o considera responsabilă de problemele economice constante ale Argentinei, la candidatura sa pentru funcția de președinte.

Economistul ultraliberal a reușit să ocupe un loc unde alții au eșuat, situându-se între peronismul partidului ”Frente de Todos” și susținătorii fostului președinte Mauricio Macri, reprezentați de partidul ”Juntos por el Cambio”. De aici provine și motto-ul său: ”Nu am venit să conduc mieii, ci să trezesc leii”.

Reușita lui Milei pare să rezide în abilitatea sa de a canaliza furia pe care o resimt argentinienii față de clasa conducătoare, într-un context caracterizat de inflație cu trei cifre și creștere a sărăciei. Cu o creștere anuală a prețurilor de 140%, peste 40% din populație se confruntă cu dificultăți în a-și asigura traiul până la finalul lunii.

”Vorbește ca un om oarecare de pe stradă, ca unul dintre noi, acesta e motivul pentru care este atât de popular”, explică Rodrigo Agüera, un chelner argentinian care locuiește în Barcelona. ”Sunt în favoarea unei schimbări”, spune el, însă ”va trebui să vedem ce se întâmplă mai departe, pentru că până la urmă politicienii vor fi mereu politicieni, îți spun una și apoi fac alta”.

Mai multe informaţii găsiţi aici.

George IonescuCOREP 07 SRL - Firma de constructiitermo-ploiestiromsilvaspalatoria-haroldrompetromcoralparc industrialCabinet veterinareko-angajeazaekond-angajeazasponsor