Cercetătorii au dezvoltat o nouă metodă pentru tratarea diabetului zaharat de tip 1, constând în implantarea unui dispozitiv subcutanat capabil să elibereze insulină, eliminând necesitatea imunosupresiei, care în mod obișnuit este esențială pentru gestionarea bolii.
Această abordare, realizată în colaborare între cercetători de la Universitățile Cornell din SUA și Alberta din Canada, ar putea oferi o alternativă mai puțin invazivă și pe termen lung în comparație cu injecțiile regulate de insulină sau transplanturile tradiționale, care necesită terapie imunosupresivă.
Lucrarea echipei a fost publicată recent în revista Nature Biomedical Engineering. În ultimul deceniu, echipa de la Cornell, condusă de Minglin Ma, profesor de inginerie biologică și de mediu, a căutat modalități îmbunătățite de control al diabetului.
În 2017, Ma a prezentat un fir de polimer detașabil, care conținea mii de celule insulare protejate de un strat subțire de hidrogel, putând fi implantat în abdomenul unui pacient. Aceste insule pancreatice închise puteau secreta insulină în funcție de nivelul de zahăr din sânge, asigurându-se în același timp un flux constant de nutrienți și oxigen pentru a rămâne sănătoase.
În 2021, laboratorul lui Ma a dezvoltat o versiune îmbunătățită, dovedindu-se eficientă în controlul nivelului de glucoză la șoarecii diabetici timp de până la șase luni.
Aceste inovații l-au inspirat pe James Shapiro de la Universitatea din Alberta să propună o colaborare, deoarece el însuși dezvoltase o metodă pentru inserarea insulelor în canale subcutanate folosind imunosupresie pentru a le proteja.
Combinația acestor două strategii a dat rezultate. Noul sistem rezultat a fost denumit SHEATH (Subcutaneous Host-Enabled Alginate THread).
Procesul de instalare este divizat în două etape. În primul rând, mai multe catetere de nailon sunt inserate sub piele și rămân acolo timp de patru până la șase săptămâni, permițând formarea vaselor de sânge în jurul lor.
Odată ce cateterele sunt îndepărtate, dispozitivele, având aproximativ 10 centimetri lungime, sunt introduse într-un spațiu asemănător unui buzunar creat de catetere, păstrând integritatea sistemului vascular din jur.
Potrivit cercetătorilor, implantarea subcutanată este mai ușoară și mai puțin invazivă decât cea din abdomen, fiind o procedură ambulatorie care nu necesită spitalizare.
Cu toate acestea, există provocări tehnice în aplicarea clinică pe termen lung a acestui dispozitiv. Oamenii de știință speră că versiunile viitoare ale dispozitivului vor putea funcționa între doi și cinci ani înainte de a necesita înlocuire.
Cercetătorii au subliniat că menținerea funcționalității acestor insule pentru o perioadă mai lungă de timp în corp este dificilă, deoarece dispozitivul poate bloca vasele de sânge. Aceștia caută modalități suplimentare pentru a susține celulele în vederea asigurării funcționării pe termen lung a dispozitivului.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.