Sursă foto: World Health Organization (WHO)

Miercuri, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a categorisit tulpina de coronavirus EG.5, care se răspândește în Statele Unite, China și mai multe țări europene, inclusiv Marea Britanie, drept o „variantă de interes”. Cu toate acestea, OMS a subliniat că nu pare să reprezinte o amenințare semnificativ mai mare pentru sănătatea publică decât alte variante existente.

Această tulpină, care acum domină răspândirea în Statele Unite, reprezentând peste 17% din cazurile confirmate, a fost asociată cu creșterea numărului de spitalizări la nivel național, conform ultimelor estimări ale Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA.

Varianta EG.5 a fost, de asemenea, detectată în țări precum China, Coreea de Sud, Japonia, Canada și mai multe țări europene, inclusiv Marea Britanie, Irlanda și Franța, conform informațiilor furnizate de Reuters.

OMS a precizat într-o declarație de evaluare a riscurilor că, din datele disponibile, nu rezultă că EG.5 prezintă riscuri semnificativ mai mari pentru sănătatea publică în comparație cu alte variante ale omicron care circulă în prezent. Cu toate acestea, este necesară o evaluare mai detaliată a riscului asociat cu EG.5, conform Agenției.

Pandemia de Covid-19 a cauzat peste 6,9 milioane de decese la nivel global, cu peste 768 de milioane de cazuri confirmate de la izbucnirea virusului.

În martie 2020, OMS a declarat oficial epidemia drept pandemie, iar în mai a acestui an a retras statutul de urgență globală pentru Covid-19.

Maria Van Kerkhove, responsabil tehnic al OMS pentru Covid-19, a subliniat că tulpina EG.5 are o capacitate de transmitere crescută, însă nu pare să fie mai gravă decât alte subvariante ale omicron.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a exprimat îngrijorarea că multe țări nu furnizează datele lor legate de Covid-19 către Agenție. El a menționat că doar 11% dintre țări au raportat informații privind spitalizările și internările la terapie intensivă legate de acest virus.

În consecință, OMS a emis un set de recomandări permanente pentru gestionarea Covid-19, subliniind importanța continuării raportării datelor, în special a celor legate de mortalitate și morbiditate, și a promovării programelor de vaccinare.

Maria Van Kerkhove a evidențiat că lipsa datelor din multe țări îngreunează eforturile de combatere a virusului, subliniind că situația era mult mai favorabilă cu aproximativ un an în urmă în ceea ce privește anticiparea și reacționarea la evoluția virusului, iar acum această capacitate este în declin.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *