Sursă foto: MedicHub

Prin adoptarea unei noi legi, cabinetelor de medicină de familie, precum și punctelor secundare deschise de acestea, li se oferă posibilitatea de a obține, la cerere, statutul de „unitate sanitară de utilitate publică”.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat acest act normativ în cursul zilei de marți. Legea, propusă inițial în primăvara acestui an de un grup de parlamentari din Partidul Național Liberal (PNL), a fost adoptată într-un timp foarte scurt de către ambele camere ale Parlamentului.

După intrarea în vigoare a acestei noi legi, cabinetele de medicină de familie care obțin statutul de utilitate publică vor putea opera în spații pe care le primesc gratuit de la autoritățile locale.

Motivul pentru această nouă lege a fost necesitatea adaptării cadrului legal. Legea nr. 95/2006, care reglementează reformele în domeniul sănătății, a prevăzut posibilitatea ca autoritățile locale să ofere facilități și stimulente pentru instalarea medicilor de familie în localitățile respective, cum ar fi punerea la dispoziție, în mod gratuit, a unor spații deținute de autoritățile publice pentru a deschide cabinete medicale de familie.

Cu toate acestea, prevederea actuală nu poate fi pusă în aplicare, deoarece legislația curentă stabilește că dreptul de utilizare a bunurilor aflate în proprietatea publică se poate acorda cu titlu gratuit și pe o perioadă limitată doar instituțiilor de utilitate publică.

Din această cauză, „s-a semnalat imposibilitatea încheierii cu medicii de familie a unor contracte de comodat – adică darea în folosință gratuită a spațiilor aparținând unităților administrativ-teritoriale și destinate utilizării ca cabinete medicale de familie”, conform argumentelor formulate în expunerea de motive de către inițiatorii acestei legi.

Soluția găsită pentru a permite autorităților locale să ofere spații gratuite medicilor de familie constă în acordarea cabinetelor de medicină de familie, la cerere, a statutului de utilitate publică.

„Astfel, asistența medicală primară este furnizată prin intermediul cabinetului de medicină de familie, care poate deveni o unitate sanitară de utilitate publică. Statutul de ‘unitate sanitară de utilitate publică’ se acordă cabinetelor de medicină de familie la cerere”, prevede noul act normativ, care completează un articol din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.

În plus, noua lege oferă și punctelor de lucru deschise de cabinetele de medicină de familie posibilitatea de a obține statutul de utilitate publică.

Conform unei alte legi care a intrat în vigoare în 2019, un cabinet de medicină de familie are dreptul să deschidă cel mult două puncte secundare de lucru, cu condiția de a asigura cel puțin 10 ore de activitate pe săptămână în fiecare dintre acestea.

„Cabinetele de medicină de familie pot deschide cel mult două puncte secundare de lucru în altă unitate administrativ-teritorială, unde nu funcționează un alt cabinet medical în specialitatea medicină de familie, dacă solicitantul asigură un program fracționat de minim 10 ore pe săptămână în norma lui de bază sau peste norma lui de bază”, stipulează legea menționată.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *