Acident rutier la intersectia strazii Matei Voievod cu soseaua Mihai Bravu, in Bucuresti, sambata, 16 aprilie 2011. INTACT IMAGES/Jurnalul National/Marin Raica

Camera Deputaţilor a votat marţi, în calitate de cameră decizională, noua lege a asigurărilor RCA. Joi expiră plafonarea tarifelor stabilită de Guvern în noiembrie 2016. 

Noua lege RCA vine cu mai multe modificări importante. În ceea ce privește tariful, specialiștii sunt de părere că prețurile vor crește gradual.

Iată cele mai importante modificări aduse de noua lege RCA:

*Preţurile asigurării obligatorii nu vor mai fi fixate prin lege, ci vor fi calculate pe baza unui tarif de referinţă ASF. Acesta cuprinde prima de risc care să asigure acoperirea cheltuielilor cu daunele, factorul de încărcare aferent rezervei de daune întâmplate, rata anuală de modificare a inflaţiei daunelor, încărcarea aferentă sistemului bonus/malus şi cheltuielile administrative ale asigurătorului, plafonat la maximum 25% din valoarea unei poliţe.

*Sistemul de decontare directă, după modelul Casco. Decontarea pentru lucrările de reparaţie după un accident nu se mai face prin poliţa şoferului vinovat, ci prin propria asigurare, urmând ca ulterior asigurătorul să facă regres către asigurătorul şoferului vinovat.

*S-au înăsprit pedepsele pentru service-uri în cazul în care folosesc piese contrafăcute sau neomologate. Fapta devine infracţiune sancţionată cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

*Proprietarii de maşini vor fi despăgubiţi indiferent de service-ul în care îşi vor repara maşina, în afara sistemelor de referinţă propuse iniţial de ASF. Asigurătorii au criticat această modificare, susţinând că asta îi va obliga să mărească tarifele RCA.

*În cazul daunelor totale, valoarea de piaţă a autovehiculului va fi stabilită de către un evaluator care îşi asumă răspunderea pt datele furnizate.

Potrivit Adevărul, tarifele de referinţă pe care le va calcula ASF vor fi, în mare, asemănătoare cu cele din perioada în care preţurile au fost plafonate. În cazul transportatorilor, se estimează că preţurile de referinţă vor creşte cu circa 5-6% faţă de actualul preţ îngheţat. Cu toate acestea, specialiştii estimează că nu va trece mult şi preţurile vor urca. Nu va fi însă o creştere explozivă, ci una graduală.

Autoritatea de supraveghere financiară (ASF) ar putea prezenta chiar miercuri noile tarife de referinţă pentru asigurările de răspundere civilă obligatorii.

Va mai dura însă până ce tarifele de referinţă vor putea fi aplicate efectiv. Legea care va reglementa piaţa asigurărilor auto obligatorii RCA se află încă în Parlament. Va mai dura circa 2 luni până când legea se va aplica efectiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *