Normele metodologice au fost modificate de către Guvern pentru a facilita procesul de acordare a terenurilor de către stat pentru construirea locuințelor tinerilor cu vârsta de până în 35 de ani. Acești tineri pot beneficia acum de această oportunitate mai ușor, necesitând să dovedească că nu dețin alte proprietăți și să depună o cerere pentru a primi un teren.

Potrivit Legii 15/2003, tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani li se poate atribui o suprafață de teren din domeniul privat al unităților administrativ-teritoriale pentru construirea unei locuințe proprii. Atribuirea terenului se face în folosință gratuită pe durata existenței locuinței proprii, în limita suprafețelor disponibile, prin hotărâre a consiliului local, conform unor criterii prestabilite.

Dimensiunile terenurilor atribuite sunt în funcție de tipul localității:

  • între 150 m² și 300 m² – în municipii și sectoarele municipiului București;
  • între 250 m² și 400 m² – în orașe;
  • între 250 m² și 1.000 m² – în comune și sate.

Tinerii cu vârsta de până la 35 de ani pot solicita o singură dată un teren pentru construirea unei locuințe proprii, îndeplinind următoarele condiții:

  • au cel puțin 18 ani;
  • nu dețin o locuință sau un teren destinat construirii unei locuințe proprii, nici în localitatea în care solicită terenul, nici în alte localități, la data depunerii cererii și la data soluționării acesteia.

Pe lângă aceste condiții, consiliile locale pot stabili criterii suplimentare pentru atribuirea terenurilor, în funcție de fiecare situație.

Cererea pentru atribuirea terenului trebuie depusă la consiliul local al comunei, orașului sau municipiului în care solicitantul are domiciliul și trebuie însoțită de diverse documente, inclusiv copii de pe certificatul de naștere și actul de identitate. Aceste modificări facilitează accesul tinerilor la terenuri pentru construirea propriilor locuințe, conform informațiilor furnizate de Ministerul Educației și Avocat.net.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *