Potrivit unor cercetări preliminare realizate de specialiști din Franța, se sugerează că utilizarea inteligenței artificiale (AI) și analiza informațiilor din dosarele electronice de sănătate ar putea permite predictia morții cardiace subite.
De asemenea, acești cercetători au reușit să dezvolte un profil de risc personalizat pentru fiecare individ, cu potențialul de a fi utilizat în viitor pentru a aborda riscurile individuale înainte ca o persoană să aibă un stop cardiac, contribuind astfel la prevenirea deceselor.
Inteligența artificială ar putea oferi noi strategii pentru prevenirea și managementul global al sănătății, inclusiv în predicția morții cardiace subite, conform unor cercetări preliminare prezentate la Simpozionul științific al Asociației Americane a Inimii privind știința resuscitării, desfășurat în perioada 11-12 noiembrie în Philadelphia. Această întâlnire reprezintă un forum global de prim rang pentru ultimele progrese în tratarea stopului cardio-respirator și a leziunilor traumatice care pun în pericol viața.
Moartea cardiacă subită reprezintă între 10% și 20% din totalul deceselor și este dificil de prevăzut riscul acestui eveniment, în special la nivel individual, conform declarațiilor medicului Xavier Jouven, autor principal al studiului, profesor de cardiologie și epidemiologie la Centrul de cercetare cardiovasculară Inserm U970 al Universității din Paris.
Cercetătorii francezi propun o nouă abordare care nu se axează doar pe factorii de risc cardiovascular obișnuiți, ci integrând toate informațiile medicale disponibile în dosarele electronice de sănătate. Ei au analizat datele medicale a peste 25.000 de persoane decedate ca urmare a unui stop cardiac subit și a altor 70.000 de persoane din populația generală, comparând datele din cele două grupuri în funcție de vârstă, sex și locație.
Prin utilizarea inteligenței artificiale, cercetătorii au elaborat peste 25.000 de ecuații personalizate pentru evaluarea riscului de moarte cardiacă subită la fiecare persoană, în funcție de informațiile medicale anterioare. Au creat, de asemenea, un profil de risc personalizat pentru fiecare individ din studiu.
Aceste ecuații personalizate de risc au inclus detalii medicale variate, cum ar fi tratamentul pentru hipertensiune arterială și istoricul bolilor de inimă, precum și informații despre tulburările mentale și comportamentale, cum ar fi abuzul de alcool.
Analiza datelor a identificat factorii care au avut cea mai mare probabilitate de a crește sau de a reduce riscul de moarte cardiacă subită, la un anumit procent și într-un anumit interval de timp. De exemplu, s-a identificat un risc de 89% pentru moartea cardiacă subită în decurs de trei luni.
Prin intermediul AI, cercetătorii au reușit să identifice peste 90% din persoanele cu un risc ridicat de a suferi un stop cardiac subit, acestea reprezentând peste un sfert din totalul cazurilor.
Cu toate acestea, cercetătorii subliniază că datele medicale colectate pot avea limitări, incluzând informații indirecte sau completate de aparținători sau profesioniști medicali, precum și diferențe între datele colectate în diferite țări, necesitând ajustări pentru modelele de predicție.
Aceste descoperiri sunt considerate preliminare și necesită evaluarea de către comunitatea științifică și publicarea în reviste specializate în domeniul medical.
Sursă: 360medical.ro
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.