În școli și grădinițe a apărut o confuzie după actualizarea aplicației de salarizare a personalului din Învățământ. O nouă versiune a aplicației a fost livrată la școli în cursul nopții de luni și aduce cu sine o modificare referitoare la „introducerea indemnizației de concediu de odihnă în calculul limitei de 33% pentru veniturile neimpozabile.”
Această modificare a creat confuzie în rândul angajaților din instituțiile de învățământ, deoarece formularea este ambiguă și documentul primit de unitățile de învățământ nu conține alte precizări. Astfel, angajații nu au înțeles clar implicațiile acestei schimbări și sunt nedumeriți cu privire la modul în care să aplice corect noile reglementări.
Conform unui document publicat de ANAF Brașov, începând cu data de 01.01.2023, s-a introdus o limită lunară cumulată de neimpozitare de 33% din salariul de bază al angajatului pentru anumite venituri pe care angajatorii le pot acorda, în conformitate cu prevederile art. 76 alin. (4^1) din Codul fiscal.
„b) contravaloarea hranei acordate de către angajator pentru angajații proprii, persoane fizice care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, în alte situații decât cea prevăzută la alin. (4) lit. c), astfel cum este prevăzut în contractul de muncă sau în regulamentul intern, în limita valorii maxime, potrivit legii, a unui tichet de masă/persoană/zi, prevăzută la data acordării, în conformitate cu legislația în vigoare.
La stabilirea plafonului lunar neimpozabil nu se iau în calcul numărul de zile din luna în care persoana fizică desfășoară activitate în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu sau se află în concediu de odihnă/medical/delegare. Prin hrană se înțelege hrana preparată în unități proprii sau achiziționată de la unități specializate. Prevederile nu sunt aplicabile angajaților care beneficiază de tichete de masă, în conformitate cu legislația în vigoare;”
Sursă: edupedu.ro
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.