Un cutremur cu magnitudinea de 5,7 pe scara Richter s-a înregistrat în România marți după amiază, după ce luni a avut loc un alt cutremur puternic, cu magnitudinea de 5,2. Cutremurul a avut loc în zona Oltenia, județul Gorj, și a fost urmat de mai multe replici de 3,4, 3,5, 2,8 și 4,2.
Seismul de magnitudine 5,6 produs marţi în sud-vestul României, a fost resimţit până la Sofia şi la Belgrad, dar nu a făcut decât pagube minore, conform unui raport al Institutului seismologic american USGS, transmite AFP. Cutremurul a avut epicentrul în judeţul Gorj și s-a produs la o adâncime de 10 kilometri. Este pentru a doua zi consecutiv când în România se produce un seism de magnitudine importantă, mai notează AFP, care aminteşte că teritoriul românesc este traversat de mai multe falii seismice, condiţii în care România este una dintre ţările europene cele mai expuse la pericolul reprezentat de cutremure. (sursa: Digi24)
Mircea Radulian, directorul științific al Institutului pentru Fizica Pământului, spune că nu e o surpriză faptul că s-au produs cutremure acolo, ci faptul că au avut o astfel de magnitudine.
”Nu e o surpriză. Zona este cunoscută fiind o zonă cu o anumită activitate seismică, în general slabă sau moderată. Însă surpriza a fost că nu știam că e capabilă să genereze cutremure de asemenea magnitudine. Deci, dacă vreți, estimările noastre pentru această zonă ar fi fost de magitudine maximă, de 5.5 să zicem, care ar fi putut fi rezonabile. Deja. Faptul că au apărut 2 cutremure, un dublet cu cele două magnitudini, de 5,2 și 5,7, deja arată că zona este capabilă să genereze.” – seismologul Mircea Radulian pentru Știrile Pro TV.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.