Sursă foto: MedicHub

În luna iulie, Ministerul Sănătății a efectuat o reorganizare a comisiilor de specialitate, care a dus la desființarea a trei dintre acestea. Cu toate acestea, într-un interval de mai puțin de două luni de la aplicarea acestei măsuri, ministerul a restructurat lista comisiilor, introducând două comisii noi de specialitate.

În plus, notabil este faptul că domeniul „medicină alternativă” nu mai este prezent în structura comisiilor și subcomisiilor propuse, chiar dacă înainte de reorganizare exista o comisie dedicată acestui domeniu.

Această măsură este cuprinsă într-un proiect de ordin elaborat de către Ministerul Sănătății, care propune modificarea ordinului ministrului sănătății nr. 2396/2023 (referitor la înființarea, organizarea și funcționarea comisiilor de specialitate ale Ministerului Sănătății).

Conform acestui act normativ, se prevede înființarea a două comisii noi: una pentru expertiză medicală a capacității de muncă și cealaltă pentru medicină nucleară. Acestea vor fi adăugate celor 56 de comisii de specialitate deja existente.

În luna iulie, reorganizarea comisiilor de specialitate a implicat reducerea numărului acestora de la 59 la 56.

Comisia pentru expertiză medicală a capacității de muncă va fi înființată la cererea Institutului Național de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă, care este subordonat Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.

În cazul Comisiei pentru medicină nucleară, aceasta este înființată pentru a reflecta faptul că medicina nucleară este o specialitate medicală distinctă. În prezent, există o subcomisie de medicină nucleară în cadrul comisiei de radiologie imagistică medicală, care va fi desființată odată cu înființarea noii comisii.

În plus față de înființarea celor două comisii noi, proiectul de ordin prevede și o reorganizare a subcomisiilor (care există în cadrul unor comisii existente). Astfel, numărul de subcomisii se reduce de la 11 la 9 prin desființarea subcomisiilor de medicină alternativă și de medicină nucleară.

Este demn de menționat că până în luna iulie, exista o comisie de medicină alternativă în subordinea Ministerului Sănătății, care ulterior a fost transformată în subcomisie în cadrul comisiei de medicină de familie. Cu toate acestea, după aplicarea noului ordin, „medicina alternativă” nu mai este reprezentată deloc în structura comisiilor și subcomisiilor Ministerului Sănătății.

Pe lângă aceste modificări, subcomisia de chirurgie oncologică a fost transferată de la comisia de oncologie medicală la cea de chirurgie generală, și subcomisia de transfuzii a fost redenumită subcomisia de medicină transfuzională.

Conform legislației, comisiile de specialitate reprezintă organisme consultative cu competențe în nomenclatorul de specialități medicale, stomatologice și farmaceutice, furnizând expertiza necesară pentru coordonarea, din punct de vedere științific, profesional și metodologic a asistenței medicale.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *