În noul an școlar 2023-2024, care își va începe cursurile pe data de 11 septembrie, conform calendarului oficial stabilit de Ministerul Educației, elevii din clasele a IX-a, a X-a și a XI-a nu vor primi manuale noi. În schimb, vor continua să folosească manualele aprobate în anul 2004, cu mult înainte ca acești elevi să fi început școala.
Această informație a fost confirmată de către ministra Educației, Ligia Deca, într-un recent interviu, iar nota informativă pentru profesorii responsabili cu pregătirea acestor repere metodologice a fost publicată pe Edupedu.ro.
Astfel, manualele pe care elevii de liceu le folosesc pentru învățare sunt aceleași manuale din anul 2004, adică acum având o vechime de 18 ani, și acestea nu vor suferi nicio modificare nici în acest an școlar.
Această situație este cu atât mai semnificativă cu cât elevii care acum au vârste cuprinse între 15 și 17 ani s-au născut în perioada 2006-2008. Acești elevi au fost primele trei generații care au urmat un curriculum complet nou pentru învățământul primar și gimnazial, începând cu clasa pregătitoare.
Această stagnare în ceea ce privește reforma curriculară pentru elevii de liceu a fost declanșată de decizia fostului ministru Sorin Cîmpeanu. Acesta a oprit procesul de aprobare a planurilor-cadru pentru liceu în anul 2021, motivând că au fost primite prea multe propuneri de modificare în timpul sesiunii de dezbatere publică.
Deși aceste planuri-cadru au fost lansate pentru consultare în ianuarie 2021, în februarie același ministru a menționat că ar putea fi necesar să se ia o pauză pentru a reevalua situația. Ulterior, Cîmpeanu a afirmat că noile planuri vor fi finalizate până în toamna anului 2022. Cu toate acestea, termenul a fost amânat ulterior pentru septembrie 2023, o nouă promisiune care nu a fost respectată.
Conform ultimelor declarații ale ministrului actual, Ligia Deca, noile planuri-cadru de liceu, împreună cu programele și manualele aferente, vor fi pregătite pentru implementare abia în anul 2025. Prin urmare, elevii care încep clasa a VII-a acum vor fi primii care vor susține Bacalaureatul conform noului cadru stabilit prin Legea 198/2023.
Aceasta nu a fost prima încercare de reformare a planurilor-cadru, cu o tentativă anterioară având loc în 2018. Atunci, Ministerul Educației Naționale a lansat în dezbatere publică un set de planuri-cadru care a stârnit controverse. Aceste planuri-cadru au fost elaborate în mod netransparent, fără implicarea actorilor din sistemul educațional, cum ar fi elevi, părinți și profesori. După protestele elevilor, aceste planuri au fost ulterior retrase.
Se observă că publicația Edupedu.ro a publicat proiectele de planuri-cadru pentru liceu în luna mai 2023, iar acestea au stârnit reacții puternice din partea profesorilor și a comunității academice. Printre propunerile controversate din aceste proiecte se numără eliminarea disciplinelor precum fizica, chimia și biologia din trunchiul comun pentru elevii de la profilul real în clasele a XI-a și a XII-a.
De asemenea, disciplinele „logică” și „psihologie” ar fi fost eliminate din curriculumul elevilor de la profilurile uman și real, filiera teoretică. Cu toate acestea, Ministerul Educației a dezavuat aceste proiecte de planuri-cadru, afirmând că nu le susține oficial.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.