Sursă foto: Familia.md

În întreaga lume există peste 8 milioane de persoane ce suferă de diabet de tip 1. Pentru acestea, obținerea unui sistem imunitar gazdă care să tolereze prezența celulelor implantate care secretă insulină le-ar putea schimba viața.

Au fost făcute descoperiri importante în acest sens, pentru tratarea diabetului zaharat de tip 1, în cadrul Universității Rice din Texas, Statele Unite.

Celulele producătoare de insulină din pancreas sunt atacate de sistemul imunitar al organismului în cazul pacienților cu diabet de tip 1. Pe măsură ce aceste celule sunt distruse, pacientul își pierde capacitatea de a-și regla glicemia.

O echipă de cercetători americani de la Universitatea Rice a identificat noi formulări de biomateriale. Acestea ar aborda un mod mai sustenabil, pe termen lung de tratare a bolii, ajutând la dezvoltarea tratamentelor viitoare pentru diabetul de tip 1.

Timp de zeci de ani, oamenii de știință au lucrat la un obiectiv, descris drept „sfântul graal”, de a găzdui celulele insulare pancreatice în interiorul unei matrice poroase realizate dintr-un material protector care ar permite celulelor să aibă acces la oxigen și nutrienți fără a fi atacate de sistemul imunitar al gazdei.

Cu toate acestea, materialele cu o biocompatibilitate optimă s-au dovedit a fi foarte greu de găsit, în parte din cauza constrângerilor de screening, iar pe de altă parte, răspunsul sistemului imunitar la un anumit biomaterial implantat poate fi evaluat doar într-o gazdă vie.

Boram Kim, unul dintre autorii principali ai studiului: „Problema este că răspunsul imunitar trebuie investigat în interiorul corpului acestor șoareci diabetici, nu într-o eprubetă.”

„Asta înseamnă că, dacă vrei să depistezi aceste sute de molecule de alginat, atunci trebuie să ai sute de subiecți animale de test. Ideea noastră a fost de a depista sute de biomateriale în același timp, la același subiect de testare”, a explicat cercetătorul.

Vezi mai multe detalii despre studiu aici.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *