Cercetătorii de la Cambridge și Oxford au realizat o descoperire importantă referitoare la terapia cu ARN mesager (ARNm), subliniind că interpretarea greșită a acestuia de către mecanismele de decodificare ale celulei poate declanșa un răspuns imunitar neintenționat în corpul uman.

Ei au identificat o secvență specifică din ARNm care duce la această reacție și au găsit modalități de a preveni răspunsurile imune neașteptate, permițând astfel dezvoltarea mai sigură a terapiilor viitoare bazate pe ARNm.

ARNm, cunoscut ca „acid ribonucleic mesager”, furnizează instrucțiunile celulelor despre cum să sintetizeze anumite proteine. Cercetătorii de la Unitatea de Toxicologie a Consiliului de Cercetare Medicală (MRC) au constatat că mecanismele celulare de citire a ARNm-ului întâmpină dificultăți atunci când se confruntă cu repetiții ale unei modificări chimice obișnuite găsite în ARNm-urile terapeutice.

Aceste dificultăți duc la producerea de proteine în afara țintei dorite, declanșând astfel un răspuns imunitar neintenționat, pe lângă producția proteinei țintă. Terapiile cu ARNm, utilizate în controlul pandemiei de COVID-19 și propuse pentru diverse tipuri de afecțiuni viitoare, precum cancerul, bolile cardiovasculare, respiratorii și imunologice, au fost posibile prin munca biochimistului Katalin Karikó și a imunologului Drew Weissman.

Aceștia au demonstrat că adăugarea de modificări chimice la bazele ARNm-ului sintetic poate evita unele mecanisme de apărare ale sistemului imunitar al organismului uman, permițând tratamentelor să intre în celule și să își exercite efectele.

În pofida unor studii anterioare care au arătat că vaccinurile bazate pe ARNm, inclusiv cele utilizate împotriva coronavirusului în timpul pandemiei de COVID-19, pot produce proteine nedorite, studii recente publicate în revista Nature indică o producție redusă și într-o măsură neglijabilă a acestora.

Cu toate acestea, preocuparea persistă pentru viitoarele vaccinuri bazate pe ARNm, deoarece această producție neintenționată de proteine ar putea afecta eficacitatea și ar putea genera efecte secundare nedorite.

Ultimele cercetări, conduse de profesorul biochimist Anne Willis și imunologul dr. James Thaventhiran de la Unitatea de Toxicologie MRC a Universității Cambridge, au avut ca scop prevenirea acestor posibile probleme de siguranță asociate cu terapiile viitoare bazate pe ARNm.

Această echipă de cercetare a identificat faptul că bazele ARNm-ului cu o modificare chimică numită N1-metilpseudouridină, prezente în terapiile ARNm actuale, sunt responsabile pentru erorile de citire ale secvenței ARNm-ului și producerea neintenționată de proteine.

Prin colaborarea cu cercetători de la diverse universități, echipa a testat persoane care au primit vaccinul Pfizer cu ARNm împotriva COVID-19 și a constatat că un răspuns imunitar neașteptat a avut loc la aproximativ o treime dintre cei 21 de pacienți implicați în studiu, fără a genera însă efecte negative semnificative, conform datelor extinse de siguranță disponibile pentru aceste vaccinuri.

Echipa a reconfigurat secvențele de ARNm pentru a preveni aceste efecte nedorite și imprevizibile, ajustând genetic secvențele expuse la erori din ARNm-ul sintetic, astfel încât să producă doar proteina dorită, fără a declanșa reacții imune periculoase.

Dr. Thaventhiran a subliniat că prevenirea reacțiilor imune în afara țintei este esențială pentru siguranța viitoarelor terapii cu ARNm, dat fiind potențialul lor de a fi dăunătoare.

Utilizarea terapiilor cu ARNm sintetic este atractivă din punct de vedere economic și al accesului la sănătate, însă asigurarea că acestea sunt sigure și eficiente este o prioritate pentru cercetători și pentru viitorul medicinii bazate pe ARNm.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *