Parlamentul European a cerut dezvoltarea de produse digitale etice, axate pe principii transparente și design care să evite crearea dependenței, conform unui comunicat al legislativului comunitar preluat de Agerpres.

Prin intermediul unui raport adoptat marţi cu 545 de voturi ”pentru”, 12 ”împotrivă” și 61 de abțineri, eurodeputații au avertizat asupra caracterului dependent al jocurilor online, rețelelor sociale, serviciilor de streaming și piețelor online, care exploatează vulnerabilitățile utilizatorilor pentru a le captiva atenția și a monetiza datele acestora.

Parlamentul European dorește să sporească protecția consumatorilor prin alternative mai sigure, chiar dacă acestea nu sunt la fel de profitabile pentru platformele de socializare. De asemenea, îndeamnă Comisia să acționeze împotriva lacunelor legale existente și să introducă o nouă legislație împotriva designului care creează dependență.

În caz contrar, europarlamentarii au subliniat că Parlamentul European ar trebui să folosească dreptul său de a iniția legislație.

Raportul solicită evaluarea și interzicerea instrumentelor tehnice dăunătoare care generează dependență și nu sunt acoperite de directiva privind practicile comerciale neloiale. De asemenea, se subliniază necesitatea unei abordări transparente în serviciile online pentru consumatori și autorități. Eurodeputații consideră că firmele ar trebui să fie obligate să dezvolte produse și servicii digitale etice și echitabile „din proiectare”, fără intenții ascunse și design înșelător sau care creează dependență.

Pe lângă aceasta, Comisia Europeană este îndemnată să prezinte un „drept digital de a nu fi deranjat”, iar eurodeputații doresc crearea unei liste de bune practici de proiectare și campanii de conștientizare pentru promovarea unor obiceiuri online mai sigure și sănătoase.

Raportul recunoaște impactul pozitiv pe care social media îl poate avea asupra societății, dar subliniază preocuparea față de daunele fizice, psihologice și materiale provocate de designul care generează dependență. Europarlamentarii solicită mai multe cercetări privind riscurile legate de serviciile online, cu accent pe efectul prelungit asupra sănătății minorilor.

Raportoarea olandeză Kim Van Sparrentak a afirmat că „dacă nu acționăm acum, acest lucru va avea un impact asupra sănătății mintale și a dezvoltării creierului generațiilor viitoare”. Comisia Europeană evaluează în prezent necesitatea actualizării actelor legislative pentru protecția consumatorilor în mediul digital, iar rezultatele sunt așteptate în 2024.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *