Conform declarațiilor făcute de Andri Ermak, șeful de cabinet al președintelui Volodimir Zelenski, Ucraina va începe săptămâna aceasta un dialog cu Statele Unite privind garanțiile de securitate pe care le poate obține până la momentul aderării la NATO. Acest dialog are ca fundament angajamentele luate de G7, grupul țărilor cu cele mai dezvoltate economii și democrații, față de Ucraina, după summitul NATO care a avut loc în luna aceasta la Vilnius.

„Garanţiile de securitate pentru Ucraina vor fi obligaţii concrete, pe termen lung, care vor asigura Ucrainei capacitatea de a înfrânge şi limita pe viitor agresiunea rusă. Vor fi formate stabilite clar şi mecanisme de sprijin”, a transmis oficialul.

La summitul desfășurat în Lituania, țările aliate au oferit sprijin Ucrainei pentru a rezista invaziei ruse și au promis să furnizeze mai multe arme. Cu toate acestea, nu s-a stabilit încă o dată pentru aderarea Ucrainei la NATO. Membrii G7 au convenit că fiecare stat va purta negocieri separate pentru a furniza garanții de securitate și pentru a spori capacitățile militare ale Ucrainei.

Andri Ermak, șeful de cabinet al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat că peste 10 alte state au aderat la declarația G7 și că Ucraina este în proces de negociere cu fiecare dintre ele pentru a obține garanțiile de securitate necesare.

Sursă: stiripesurse.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro...

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *